Debut gri cu Muntenegru

0
103

România – Muntenegru 1-1

Au marcat: Ad. Popa 85 / Jovetic 87

România: Pantilimon 7 – Benzar 7, Moţi 6, Dr. Grigore 6, S. Filip 4 – Săpunaru 6, Hoban 6, Bicfalvi 4 (Popa 68) 7 – Stanciu 5 – B. Stancu 4 (Keşeru 90) 6, Fl. Andone 5 (Torje 70) 5. Selecţioner: Christoph Daum.

Muntenegru: Bozovic 7 – Tomasevic 6, Savic 7, Simic 6, Vukcevic 5 – Marusic 6, Vesovic 6 (Kojasevic 80) 6, Scekic 6, Bakic 6 (Mugosa 76) 6 – Jovetic 7 – Beciraj 6 (Nikolic 90+2). Selecţioner: Ljubisa Tumbakovic.

Arbitru: Anthony Taylor (Anglia) 8.

Romario Benzar (S), de la echipa nationala a Romaniei, lupta pentru balon cu Stefan Mugosa (D), de la selectionata Muntenegrului, in timpul meciul de fotbal din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, disputat  pe stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca, duminica, 4 septembrie 2016. DAN HORIA TAUTAN / MEDIAFAX FOTO

România a jucat sub aşteptări şi a irosit în prelungiri şansa victoriei în startul preliminariilor pentru Mondialul din 2018

Nu dramatizăm după primul joc al naţionalei cu selecţioner străin, dar e evident că debutul lui Daum a fost un fiasco. Nu neapărat ca rezultat, nici ca joc, ambele proaste. Nici fiindcă Stanciu a ţinit Feleacul în prelungiri, spulberând două puncte, nu ne-am îngrijorat. Dezamăgire vizează strict tactica lui Daum. Motivaţie au avut tricolorii, dar aceasta nu este suficientă pentru o echipă precum a României, lipsită de valori. Chiar dacă a cutreierat ţara-n lung şi-n lat, oferind senzaţia că-şi justifică milionul de euro, Daum n-a priceput prea multe din fotbalul nostru. Altfel cum s-ar putea justifica „rombul” straniu de la mijloc, cu Bicfalvi şi Hoban utilizaţi în roluri inedite şi cu Săpunaru aruncat la cacealma în faţa stoperilor? Să admitem că Steliano Filip ar fi fost „soluţie de avarie”, deşi nici când e ieşit din formă Vătăjelu nu joacă în acel hal! România a jucat haotic, iar inovaţiile lui Daum au fost nişte tâmpenii. I-au ieşit doar titularizarea lui Benzar şi schimbările, Popa marcând şi Keşeru obţinând penalty-ul. Penalty care nu trebuia executat de un jucător care ratase anul trecut de două ori într-un meci de la punctul cu var. Moţi ar fi fost cea mai bună soluţie, iar Daum chiar îl urmărise pe fundaş executând „la faţa locului”, în Bulgaria, la joc de Champions League. Nişte degajări fără noimă şi fără precizie pe atacanţi nu puteau viza decât „mingea a doua”, în condiţiile în care fundaşii adverşi erau mai mulţi şi mai înalţi. Daum nu era menit să transforme România în Germania, nu aştepta nimeni miracole, doar măcar să nu mai vedem aceeaşi senilitate tactică precum a lui „Tata Puiu”. Daum a simţit nevoia să improvizeze şi stricat şi ce mergea cât de cât bine. Şi ar trebui să-şi dea rapid seama că nu este antrenor, ci selecţioner, iar în acest job interacţiunea cu jucătorii este rară. Fără a-l desfiinţa pe neamţ, el trebuie să ne confirme cât mai curând că mai are ceva în desagă, altfel vom suspina îndelung după Piţi, dacă nu cumva şi după „Tata Puiu”.

Despre jucători: Pantilimon şi Benzar au fost peste media echipei, Grigore şi Moţi n-au fost solicitaţi, Filip e un bezmetic care nu ştie cum a ajuns la naţională, Săpunaru n-a jucat rău, dar faultul din final a fost de junior fără perspective, Bicfalvi şi Bogdan Stancu au jucat doar pe foaie, pe teren nu i-a văzut nimeni, Hoban a fost incomodat de rolul acordat, Andone s-a zbătut, dar se pare că nu poate mai mult şi o ocazie nu-i este suificientă pentru a puncta, Stanciu s-a învârtit degeaba, anunţând cu trei şuturi peste poartă din afara careului „transformarea” din prelungiri, Keşeru şi Popa au intrat bine, dar de Torje ne putem lipsi pe veci.

Christoph Daum, selectionerul nationalei de fotbal a Romaniei, asculta imnul inainte de inceperea meciului contra echipei Muntenegru din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, disputat  pe stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca, duminica, 4 septembrie 2016. DAN HORIA TAUTAN / MEDIAFAX FOTO
Christoph Daum, selectionerul nationalei de fotbal a Romaniei, asculta imnul inainte de inceperea meciului contra echipei Muntenegru din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, disputat pe stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca, duminica, 4 septembrie 2016. DAN HORIA TAUTAN / MEDIAFAX FOTO

Daum: „A fost un meci de ping-pong”

Antrenorul naţionalei de fotbal a României, Christoph Daum, a declarat, după meciul cu Muntenegru, că echipei sale i-a lipsit golul de final, referindu-se la penalty-ul ratat de Stanciu. „Aş putea spune simplu ce ne-a lipsit golul ratat din final, chiar dacă am mai ratat şi pe parcursul meciului. Muntenegru este o echipă cu talie, periculoasă la cornere şi faze fixe. Nu ştiu dacă puteam face mai mult la faza golului primit. Îmi pare rău pentru echipă. Nu a fost decizia lui Stanciu să execute. Stancu era prima opţiune, dar el a fost înlocuit. Săpunaru era al doilea, dar el a spus că are dureri la piciorul drept şi Stanciu a fost a treia opţiune. Până la penalty a jucat bine. Ăsta este fotbalul, trebuie să îl ajutăm şi să ne gândim că dacă marca, acum era eroul nostru. Stanciu este supărat, când treci prin momente neplăcute spui că nu mai faci acel lucru. Este un jucător valoros, va mai rata penalty-uri, dar eu sunt dispus să îl ajut’” a menţionat Daum.  El a spus că a fost un joc de ping-pong şi că România trebuie să-şi păstreze optimismul. „Dacă rezultatele vin, o să mă bucur de meciurile noastre, dar nu de asta mă aflu aici. Dacă mă gândesc la a doua repriză, băieţii s-au ridicat după golul primit şi şi-au creat ocazii. Prima repriză nu m-a mulţumit, ar trebui să avem mai multă încredere când avem posesia. A fost un fel de meci de ping-pong. Mi-a plăcut foarte mult jocul lui Romario Benzar. Nu ştiu de ce să nu fim optimişti după acest meci. Aşa ar trebui să fim tot timpul, pentru că avem calitate, trebuie să avem încredere în forţele noastre. Cred în jucători, cred în echipă şi nu putem câştiga o calificare din primul meci, pentru că este un drum lung. Am văzut multe lucruri bune astăzi, multe situaţii bune la 1-1, când nu am cedat. Am revenit şi asta fost un semn excelent. Avem soarta în mâinile noastre. Ne aşteaptă două meciuri grele (cu Armenia şi Kazahstan, în octombrie, n. red.) pentru că jucăm cu echipe foarte fizice. Câteodată îţi trebuie şi noroc, pe care noi azi nu l-am avut. Nu am câştigat, dar am fost foarte aproape. Poate data viitoare mai facem un pas” a spus selecţionerul României.

Tumbakovic: „România nu şi-a arătat adevărata valoare”

Antrenorul naţionalei de fotbal a Muntenegrului, Ljubisa Tumbakovic, a declarat, după partida cu România, că echipa sa a avut noroc în meciul de duminică seara şi a opinat că tricolorii vor face meciuri tot mai bune. „Este o situaţie foarte specială când ai penalty în ultimele secunde. În acel moment, într-o secundă, ţi se derulează tot meciul prin faţă. Mi-am dorit să nu se schimbe rezultatul. Statistic, este mai probabil să se marcheze. Noi am avut noroc că a ieşit contra statisticii. Există o regulă în fotbal, care spune că poţi juca bine cât ţi se permite. România este o echipă foarte bună şi ştim asta din celelalte campanii. Și la Euro a jucat bine. Au jucat foarte bine 7-8 jucători, au jucat şi acasă, au fost mai motivaţi. Noi ne-am organizat jocul pentru a rezista şi a ajunge să înscriem cumva. Am jucat mai bine în repriza a doua. România a jucat şi ea mai bine la mijloc şi asta s-a văzut. Cred că România are individualităţi foarte bune şi cred că în seara asta nu şi-a arătat adevărata valoare. Ei pot juca mai bine. Cred că în următoarele meciuri îşi vor arăta adevărata valoare” a menţionat Tumbakovic. În opinia sa, toate echipele din grupă au şanse la calificare: „Este acum o situaţie interesantă. La început România, Polonia şi Danemarca erau favorite, dar acum toată lumea are o şansă. Kazahstan a jucat bine, Armenia a pierdut la limită. În următoarele meciuri vrem să facem grupa să fie cât mai interesantă”.