Condamnat definitiv la 12 ani de puşcărie pentru că şi-a ucis partenerul de pahar cu toporul

0
80

curtea de apelCurtea de Apel Craiova a menţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, pedeapsa primită pe fond de bărbatul de 62 de ani, din comuna doljeană Argetoaia, arestat preventiv în ianuarie a.c., sub acuzaţia de omor, după ce i-a dat cu toporul în cap unui consătean de 34 de ani, împreună cu care băuse. În luna mai, judecătorii Tribunalului Dolj i-au aplicat o pedeapsă de 12 ani închisoare inculpatului, care a recunoscut totul în faţa instanţei, iar acum, vineri, 2 septembrie a.c., Curtea de Apel Craiova a respins atât apelul inculpatului, cât şi pe cel al Parchetului. Fapta pentru care a fost condamnat s-a petrecut în locuinţa unui bătrân la care stătea victima, iar proprietarul casei, care băuse şi el destul, a dormit toată noaptea cu cadavrul în cameră fără să-şi dea seama că ajutorul său îşi dăduse duhul…

Reamintim că, potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care au coordonat cercetările în cauză, crima s-a petrecut sâmbătă, 9 ianuarie 2016, seara, în satul Salcia, comuna Argetoaia. Autorul, Ion Ciucu, de 62 de ani, şi victima Dumitru Vintilescu, de 34 de ani, se cunoşteau bine. Mai mult, în urmă cu câţiva ani, Ion Ciucu a avut o altercaţie cu Vintilescu, în urma căreia cel dintâi s-a ales cu mai multe leziuni. S-au înţeles şi s-au împăcat între timp, Ciucu retrăgându-şi plângerea pe care o depusese iniţial. Între timp, Dumitru Vintilescu, care nu avea nici o sursă de venit, s-a „lipit” de un alt localnic, Nicolae Troacă, de 72 de ani, căruia îi făcea treburile prin gospodărie ca să aibă ce mânca şi un acoperiş deasupra capului.

Sâmbătă, 9 ianuarie a.c., seara, Vintilescu a venit acasă la Nicolae Troacă cu o sticlă de 2 litri cu bere, l-a văzut pe Ion Ciucu trecând pe stradă, prin faţa locuinţei, şi l-a strigat să intre la un pahar, să se cinstească reciproc, pentru că tocmai trecuse Sfântul Ion, iar pe 7 ianuarie fusese ziua de naştere a lui Vintilescu. Ciucu a spus că are puţină treabă şi a venit ceva mai târziu, aducând şi el o sticlă de ţuică. Cei trei bărbaţi au intrat în casă, s-au apucat de băut, iar la un moment dat gazda, Nicolae Troacă, a zis că pleacă să-şi viziteze concubina. Omul a plecat şi i-a lăsat pe Ciucu şi pe Vintilescu în casă, la băut. A ajuns la locuinţa concubinei, a strigat la poartă, însă nici femeia, nici fiul ei, n-au vrut să-l primească în casă pentru că şi-au dat seama că era beat. S-a dus la o altă casă din sat, tot a concubinei, a strigat şi pe acolo (în ambele locuri fiind martori care au confirmat că l-au văzut şi l-au auzit), însă, dacă n-a rezolvat nimic, Nicolae Troacă a pornit înapoi acasă. A intrat, l-a văzut pe Vintilescu întins într-un pat, unde dormea de obicei când rămânea la el, aşa că s-a aşezat în celălalt pat din cameră şi s-a culcat, fără să-şi dea seama că e ceva în neregulă.puscarie

A recunoscut comiterea faptei

Duminică dimineaţa, când s-a trezit, a tras de Vintilescu să se apuce de treburile gospodăriei şi abia atunci a văzut că acesta nu mişcă şi are faţa plină de sânge. S-a dus repede la un vecin, pe care l-a rugat să sune la Poliţie, la faţa locului ajungând atât poliţiştii cât şi un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Fiind primul luat la întrebări, Nicolae Troacă le-a spus oamenilor legii tot ce ştia, explicându-le că era atât de beat că nu-şi mai amintea nici măcar dacă era becul aprins în casă când s-a întors. Omul era destul de şocat că a putut să doarmă o noapte întreagă cu un cadavru în casă. Anchetatorii au mers apoi la Ion Ciucu, l-au ridicat de acasă, iar în urma audierii acestuia şi a probatoriului administrat au stabilit că, la un moment dat Ciucu şi Vintilescu s-au certat, cel dintâi şi-a amintit că în urmă cu ani Vintilescu îl bătuse, aşa că a pus mâna pe un topor pe care proprietarul casei îl avea după uşă, la-ndemână, l-a lovit în cap, a pus toporul la loc, apoi a plecat. Ion Ciucu a fost reţinut pentru 24 de ore pe 10 ianuarie, a recunoscut totul în faţa procurorilor, iar o zi mai târziu a fost prezentat Tribunalului Dolj, care i-a emis mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, pentru comiterea infracţiunii de omor.

Ambele apeluri respinse

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările în acest caz, au întocmit rechizitoriul, iar pe 29 martie a.c. s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care Ion Ciucu a fost trimis în judecată pentru omor. Dosarul a ieşit din camera preliminară şi, întrucât inculpatul a recunoscut în faţa judecătorilor comiterea faptei şi a cerut să beneficieze de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, luni, 16 mai a.c., a fost pronunţată sentinţa. Ciucu a fost condamnat la 12 ani de închisoare cu executare şi a fost menţinut în spatele gratiilor. În plus, inculpatul a fost obligat la plata sumei de 1000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Atât procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, cât şi inculpatul au declarat apel. Vineri, 2 septembrie a.c., magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins ambele apeluri, menţinând pedeapsa primită pe fond de Ciucu: “Respinge, ca nefondate, apelurile. Deduce detenţia, în continuare, la zi. Obligă apelantul inculpat la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare statului. Cheltuielile judiciare reprezentând onorariu avocat oficiu, în cuantum de 260 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.