Sistemul de alertă la intrarea pe sens interzis, disponibil pe noul Focus

0
193

Puține erori ale șoferilor duc la consecințe mai înspăimântătoare decât intrarea în sens interzis pe autostradă. Pentru a ajuta la prevenirea acestui coșmar pe care orice șofer îl are, Ford a introdus Sistemul de alertă la accesul pe sens interzis (Wrong Way Alert) pe noua generație Focus.

Accidentele ce au loc din cauza șoferilor care circulă pe sens interzis pe autostradă au toate șansele să se termine cu răniți grav sau decese din cauza vitezelor ridicate ale ambelor mașini implicate în impact. În Germania, 22 de oameni și-au pierdut viața doar în 2017 în accidente cauzate de șoferi care au circulat pe sens interzis(1).

Acest fenomen a dat naștere termenului “șofer-fantomă”, tradus prin “Geisterfahrer” în germană, “spookrijder” în olandeză și “conducteur fantome” în franceză. În 2016, programele de radio din Germania au fost întrerupte de 2200 de ori pentru anunțuri legate de prezența unui “geisterfahrer” pe autostrăzi(2).

“Aceste accidente pot să aibă urmări devastatoare. Șoferi obosiți, induși în eroare de indicatoarele și signalistica de calitate slabă sau care conduc în condiții meterologice vitrege pot să intre din greșeală pe sens interzis și să afle abia ulterior că și-au pus lor și celor din jur viața în pericol”, spune Jan Guesten, inginer de dezvoltare al Tehnologiilor de Asistență pentru Șofer în cadrul Ford Europa.

În acest clip puteți vedea tehnologia Ford în acțiune: https://youtu.be/V-au9oHm7xY

Sistemul Wrong Way Alert are la bază tehnologia de recunoaștere a indicatoarelor rutiere (Traffic Sign Recognition), care utilizează atât informații venite dinspre sistemul GPS care localizează poziția mașinii cu ajutorul sistemului de navigație de la bord, cât și o cameră montată la nivelul parbrizului pentru a detecta indicatoare importante precum cele care indică limitele de viteză. Acestea sunt afișate în raza vizuală a șoferului pe ecrane sau pe sistemul Head-up display. În situația în care un șofer trece printre două indicatoare “accesul interzis” aflate de-o parte și de alta a unei bretele de acces pe autostradă, sistemul Wrong Way Alert îl avertizează pe acesta acustic și vizual printr-un simbol “No Entry” de culoare roșie și printr-un mesaj care-l invită să verifice sensul de mers.

Ford a testat această tehnologie, disponibilă inițial clienților din Austria, Germania și Elveția, la centrul de încercări pe care compania îl are în Lommel, Belgia, cu ajutorul unor indicatoare de tip “Accesul interzis”. Pentru a testa mai multe tipuri de intersecții și joncțiuni, camera care stă la baza acestui sistem a fost montată în fața unui monitor pe care a fost generat un mediu virtual cu ajutorul datelor GPS colectate de mașini pe șosele reale.

Sistemul de alertă la accesul pe sens interzis (Wrong Way Alert) este unul dintre pachetele tehnologice care fac parte din gama de sisteme avansate și care le oferă siguranță șoferilor noului Focus. Printre acestea se numără sistemul care frânează automat când detectează o potențială coliziune cu pietoni sau bicicliști sau cel care îi ajută pe șoferi în manevrele de evitare a obstacolelor apărute brusc în fața mașinii. O cameră posterioară capabilă să filmeze la 180 de grade ajută la manevrele în marșarier la ieșirea din spațiile de parcare sau curți.

Dacă vedeți un șofer care circulă pe sens interzis…

Allgemeiner Deutscher Automobil-Club (ADAC) vă dă următoarele sfaturi în cazul în care întâlniți un șofer care circulă pe sens interzis(2):

  1. Dacă vedeți un șofer care circulă pe contrasens sau dacă auziți avertizarea la radio, aprindeți farurile și luminile de avarie.
  2. Schimbați banda și treceți pe banda întâi, încercând să evitați să vă intersectați cu traiectoria urmată de acesta. De asemenea, fiți foarte atenți la luminile de frână și la modul în care se comportă șoferii din fața dumneavoastră. Dacă e necesar, utilizați banda de urgență.
  3. Dacă nu ați întâlnit încă șoferul care circulă pe sens interzis, ieșiți de pe autostradă pe prima ieșire disponibilă.
  4. Rugați un pasager să sune la poliție sau sunați dumneavoastră imediat după ce v-ați oprit în siguranță.
  5. Ascultați cu atenție anunțurile de la radio pentru a afla când pericolul s-a sfârșit.

Dacă sunteți un șofer care a intrat din greșeală pe sens interzis și vă dați seama de asta…

ADAC vă sfătuiește :

  1. Imediat după ce conștientizați că circulați în sens greșit, aprindeți farurile și luminile de avarie.
  2. Dacă nu există alte mașini pe drum, intrați imediat pe banda de urgență. Dacă sunteți pe banda de lângă axul drumului și este foarte periculos să schimbați benzile, opriți mașinia cât se poate de aproape de margine.
  3. Parcați aproape de barierele de protecție.
  4. Ieșiți cu grijă din vehicul și așezați-vă în spatele barierei de protecție.
  5. Sunați la poliție și așteptați venirea