În mijlocul verii, pe o căldură de-a dreptul răzbunătoare pentru răcoarea adusă de ploile din ultimul timp, craiovenii rămân fără apă caldă. Și nu o zi sau două, ci o săptămână întreagă: furnizorul CET II a anunțat că intră în revizie anuală și nu mai poate livra agentul termic necesar pentru preparearea apei calde.
O dată pe an, craiovenii sunt nevoiți să experimenteze traiul la bloc fără apă caldă. Se întâmplă atunci când furnizorul principal de agent termic al orașului, CET II, intră în revizie tehnică pentru verificarea tuturor instalațiilor de producere a agentului termic. Această perioadă a venit, iar sistarea temporară a agentului termic atrage după sine, cum s-a întâmplat în atâția ani, și oprirea apei calde la toate cele peste 800 de blocuri de locuințe câte există în Craiova și primesc apă prin rețeaua publică.
O săptămână fără apă caldă
Așa se face că, de astăzi și până sâmbătă, pe 11 august, craiovenii își încep diminețile cu un duș rece, la propriu și la figurat. Oricât ar aștepta ca apa rece de la robinet să-și mai urce gradele, așa cum se mai întâmplă cu rețeaua publică a orașului, minunea aceasta nu se va mai repeta. Timp de o săptămână, după cum au anunțat autoritățile, nici un bloc care este racordat la sistemul public de alimentare cu apă nu mai primește apă caldă. Pentru o parte dintre craioveni, o chestiune nostalgică, amintindu-le de tinerețile din era comunistă când apa caldă era o raritate; pentru cei mai mulți însă începe o săptămână lungă cât un an, singura variantă la îndemână fiind încălzitul apei pe aragaz.
Oamenii sunt revoltați
Această oprire a apei calde, chiar în mijlocul verii, îi revoltă pe craioveni, mulți dintre aceștia reacționând pe facebook vizavi de această măsură. Aproape toți spun că o astfel de măsură nu ar fi trebuit să se ia în mijlocul verii, când temperaturile de afară sunt foarte ridicate și fiecare familie are nevoie de apă caldă pentru dușuri. Părerea generală era că o astfel de măsură ar fi trebuit să fie lăsată pentru o perioadă puțin mai rece, cum este toamna. Oamenii critică și perioada lungă de care au nevoie cei de la Complexul Energetic Oltenia pentru a efectua revizia tehnică, un termen rezonabil fiind de câteva zile, nicidecum o săptămână.
Revizia tehnică este obligatorie și necesară
De cealaltă parte, conducera CEO spune că o astfel de măsură trebuie să se desfășoare în mai multe zile, dată fiind complexitatea instalațiilor care se folosesc în producerea și distribuția agentului termic. Mai spun reprezentanții furnizorului că de verificarea care se face, în această perioadă, în tot sistemul de producere a gigacaloriei depinde confortul termic al populației din iarna ce urmează. Conducerea CEO susține că nu își permit să inspecteze, într-un mod superficial, cazanele și toate instalațiile pentru a nu avea probleme de funcționare în timpul iernii, când agentul termic este folosit și pentru încălzirea locuințelor din Craiova, iar temperatura lui trebuie să fie foarte mare.
Gospodari cu propriile apartamente
În altă ordine de idei, conducerea SC Termo, care efectuează doar distribuția agentului termic, le recomandă craiovenilor să manifeste înțelegere față de această măsură, luând în considerare că este vorba de pregătirea confortului care trebuie asigurat în sezonul rece. Totodată, distribuitorul local îi sfătuiește pe locatari să procedeze într-un mod asemănător și cu instalațiile de încălzire din propriile locuințe. Profitând de faptul că rețeaua de distribuție a agentului termic se află acum sub presiune, proprietarii pot să își verifice propriile instalații din apartamente pentru a fi, la rândul lor, scutiți de surprize neplăcute în timpul iernii.