Până în prezent, 750 de candidaţi pentru postliceale

0
130

Dacă pentru Bacalaureat, admiterea în liceu –a III-a etapă şi cea II-a fază a învăţământului profesional de stateste un oarecare respiro, a început „competiţia” pentru înscrierea în şcolile post-liceale de stat. Deocamdată, nu se poate vorbi de numărul total al candidaţilor, procesul încheindu-se în luna septembrie, înainte de începerea noului an şcolar.

Simona Ciulu

Au început înscrierile, pentru viitorul an şcolar, în învăţământul postliceal de stat, Inspectoratul Şcolar Judeţean înregistrând cererile candidaţilor, iar situaţia acestora va fi înaintată Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, deoarece admişii, în cazul fericit, nu mai pot primi ajutoare şomaj, aşa cum s-ar putea întâmpla. În Craiova sunt 13 instituţii de învăţământ care au prevăzute astfel de cursuri, cu durata de 1-3 ani, în funcţie de specialitatea aleasă, iar numărul posturilor pentru 2015-2016 nu este încă definitivată. Unităţile şcolare care au astfel de formă de învăţământ sunt următoarele: Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu”, Liceul „Matei Basarab”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Bibescu”, Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate, Colegiul Naţional de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto, Liceul „Traian Vuia”, Liceul „Charles Laugier”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Colegiul „Ştefan Odobleja”, Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, Liceul Tehnologic Auto.

«Până la această oră, avem înscrişi 750 de candidaţi. Întregul proces se va finaliza în septembrie, iar, acolo unde este cazul, dacă numărul candidaţilor va fi mai mare decât cel al locurilor repartizate, se va organiza un examen de admitere, conform legislaţiei. În acest an, în sesiunea din iulie, au fost 937 de absolvenţi, iar în august va veni promoţia de „asistenţi medicină generală”. Se poate vorbi de un număr mai ridicat de candidaţi şi, apoi, absolvenţi, la specialităţile „tehnice”, ca să nu mai vorbim de cele pentru sistemul de sănătate. Se observă un număr mai mic de candidaţi în specializările agricole», a declarat prof. Simona Ciulu, inspector discipline tehnice în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.