Ministerul Educației a publicat o listă deschisă cu olimpicii care vor lua burse de merit. 4 sunt din Craiova!

0
142

Ministerul Educației a publicat pe site o listă cu 179 de elevi care în 2015 au obținut medalii și premii la diverse olimpiade și care vor beneficia de bursă de merit olimpic internațional. Lista rămâne deschisă, întrucât până la finalul anului mai sunt programate olimpiade internaționale.

Conform unui ordin al ministrului Educației, de la 1 iulie 2015, noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internațional sunt: medalia de aur sau premiul I – 1.050 lei; medalia de argint sau premiul al II-lea – 788 lei; medalia de bronz sau premiul al III-lea – 525 lei. Bursele sunt acordate în funcție de nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Printre elevii cu rezultate deosebite se numără și patru craioveni. Este vorba despre Șerbana Maria Teodora (clasa a X-a, Colegiul Național „Frații Buzești”) – care în luna mai a obținut bronzul la Olimpiada Internațională de Științe a Uniunii Europene; Mita Denis (clasa a XII-a, Colegiul Național „Frații Buzești”) – care în iulie a câștigat argintul la Olimpiada Balcanică de Informatică; Tiberiade Izabela (clasa a XII-a, Colegiul Național „Carol I”) – mențiune la Olimpiada Internațională de limbă și creație literară rromani, ediția a III-a, 18-22 iunie a.c.; Mirea Dan Mircea (clasa a XII-a, Colegiul Național „Frații Buzești”) – aur la Olimpiada Internațională de Biologie, din iulie a.c.

Lista cuprinde și un elev din județul Vâlcea – Ploscaru Ioan-Laurențiu, de la Colegiul Național „Alexandru Lahovari” din Rm. Vâlcea (argint la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori), unul din Gorj – Călugăru D. Dumitru, de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu (aur absolut la Olimpiada Internațională de Chimie „D.I. Mendeleev”) și doi din Olt, ambii de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina – Petrușcă Ionel-Alexandru (aur la Olimpiada Balcanică de Geografie organizată în iunie la Belgrad-Serbia) și Duță Alexandru Ionuț (bronz la Olimpiada Internațională de Biologie).