Festivalul Limbii Române în Canada şi SUA

0
130

În premieră în spațiul nord-american, în perioada 15 – 18 august a.c. va avea loc o serie de spectacole muzical-literare, reunite de Festivalul Limbii Române în Canada și SUA. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) New York și este dedicat sărbătoririi Zilei Limbii Române. Spectacolele se vor desfășura la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York (18 august).

Potrivit site-ului ICR, la festival vor participa, din Republica Moldova, compozitorul şi instrumentistul Eugen Doga, a cărui creaţie are succes în circuitul european şi universal al valorilor muzicale, „Valsul” său fiind declarat parte a patrimoniului UNESCO, naistul şi dirijorul Vasile Iovu, scriitoarea şi scenarista Luminiţa Dumbrăveanu şi regizorul artistic Teodor Guţu. Li se va alătura Ala Mîndicanu, preşedinte al Comunităţii Moldovenilor din Quebec, care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistice destinate comunităților românești din țara de adopție și care în anul 2007 a publicat volumul „Dor de libertate”.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament. În acest context, spectacolele turneului muzical-literar organizat de ICR – în cooperare cu Asociația Culturală Română din Montreal, Comunitatea Moldovenilor din Quebec și Studioul Independent „Flacăra Film”, din Chișinău – reprezintă „cadrul potrivit de promovare a unor valori autentice ale culturii române, una și aceeași de-o parte și de alta a Prutului”, potrivit site-ului www.icr.ro. Evenimentele nu sunt dedicate doar comunităților românești din cele două mari state ale Americii de Nord, ci și publicului de alte și numeroase origini etnice din Canada și SUA.