Recensământul din 2011 faţă în faţă cu cel al primarilor

0
374

Începând de azi primarii vor trebuie să se apuce de treabă. O comisie formată din primar, secretar, poliţist vor trebui să scoată de pe listele electorale permanente cetăţenii cu domiciliul în străinătate, persoanele decedate, dar şi pe cele care au renunţat la cetăţenia română, cei condamnaţi sau bolnavi psihic. Munca nu va fi una uşoară, şi va fi interesant de aflat dacă datele de la acest mini-recensământ vor rezona cu cele anunţate în luna februarie a.c. de către Comisiile  Judeţeane pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor.

În luna începutul lunii februarie a.c., Comisia  Judeţeanǎ pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor Dolj anunţa rezultatele provizorii ale Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor (RPL 2011), desfăşurat în octombrie 2011. Conform datelor date publicităţii populaţia stabilă a judeţului Dolj este de 618.336 persoane, din care 314.437 de doljeni locuiesc la oraş, în timp ce 303.898 locuiesc în mediul rural. Populaţia Craiovei, recenzată în octombrie 2011, a fost şi ea de numai 243.765 locuitori, faţă de 2002, când, potrivit datelor statistice, era de 302.601. De aici încolo poate începe nebunia. Pe actualele liste electorale la nivelul municipiului Craiova figurează  261.728 craioveni cu drept de vot. Ori aşa ceva ar fi imposibil,dacă ne raportăm la cifra anunţată de Comisia  Judeţeanǎ pentru Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor Dolj.

Rezultatele provizorii au avut la bază procesele verbale de validare

Comisia Judeţeană de Recensământ Dolj anunţa într-un comunicat de presă că datele provizorii ale recensământului s-au obţinut prin prelucrarea operativă a principalelor informaţii statistice însumate la nivel de localitate – municipiu, oraş, comună, pe baza tabelelor centralizatoare întocmite de recenzori după perioada de colectare a datelor, pentru cele 3.248 de sectoare de recensământ din judeţul Dolj: “Informaţiile completate în aceste tabele centralizatoare au fost agregate de comisiile judeţene având la bază procesele verbale de validare întocmite de comisiile locale de recensământ, semnate şi însuşite de membrii acestora. Rezultatele obţinute şi prelucrate până la această etapă au caracter provizoriu şi pot suferi modificări pe parcursul etapelor ulterioare de prelucrare a datelor individuale din formularele de înregistrare a persoanelor din gospodării şi locuinţe”.

„Deocamdată noi nu am primit nici o dispoziţie”

Primarii nu vor deocamdată să se pronunţe, dar sunt puşi într-o situaţie dificilă. Mai mult decât atât, cunosc şi ei datele provizorii ale Recensământului din 2011. „Nu putem să ne pronunţăm în nici un fel pentru că nu ar fi normal. Începând de luni (astăzi n.r.) vom vedea ce este de făcut. Deocamdată noi nu am primit nici o dispoziţie, asta poate şi pentru că timpul a fost scurt şi am văzut că abia vineri premierul României, Victor Ponta, a avut video-conferinţa cu prefecţii. Din momentul în care vom primii toate datele necesare vom trece la treabă, pentru că timpul este scurt”, a declarat primarul oraşului Bechet, Gheorghe Ionele.

 

Numărul de votanţi mai mare sau egal cu cel al locuitorilor permanenţi

Aşa cum spuneam va fi interesant de văzut dacă numărul de locuitori anunţat de Comisia Judeţeană de Recensământ Dolj în luna februarie a.c., va fi în concordanţă cu cel al primarilor de la sfârşitul lunii august. Pentru că datele anunţate de Comisia Judeţeană de Recensământ Dolj la începutul acestui an nu aruncă în aer numai listele de alegători ale municipiului Craiova, ci şi pe cele ale celorlalte localităţi din judeţul Dolj. Şi luăm exemplu doar oraşele şi municipiile, unde numărul de locuitori anunţat de Comisia Judeţeană de Recensământ Dolj este ori sub cel al votanţilor ori foarte puţin peste.