Din nou, inundaţii în Dolj

0
438

La nivelul județului Dolj, în contextul instituirii avertizărilor privind producerea unor fenomene hidrometeorologice periculoase COD PORTOCALIU, respectiv COD ROȘU, în ultimele 24 de ore au fost afectate de inundații mai multe localități din partea de vest a județului.

În data de 05.07.2023, ora 19.00, din cauza precipitațiilor abundente care au căzut în partea de nord-vest a județului Dolj s-au produs viituri pe cursurile de apă de pe raza comunelor Argetoaia, Secu, Grecești. Aceste viituri au afectat DJ 606C între Argetoaia și Secu, DJ 606 B între Busu și Grecești și 22 gospodării din com. Grecești (apa a pătruns în cinci case și beciuri din Grecești). La fața locului s-au deplasat reprezentanții comitetelor locale pentru situații de urgență din comunele afectate de inundații, reprezentanții SGA Dolj și forțe de intervenție din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Oltenia” al județului Dolj (Detașamentul 1 de Pompieri Craiova și Secția de Pompieri Craiova), au participat la intervenție trei ofițeri, 37 subofițeri, şapte autospeciale, şapte motopompe și  o barcă pneumatică.  Au fost transmise patru mesaje RO ALERT pentru înștiințarea și alarmarea cetățenilor din localitățile (jud. Dolj) afectate de fenomenele meteorologice și hidrologice imediate.

La Greceşti, două persoane evacuate

În comuna Grecești au fost evacuate de pompieri două persoane din casele inundate de apă și un câine. Pe tot timpul nopții a fost monitorizată evoluția debitului de apă de pe râul Raznic, iar în dimineața acestei zile, după revenirea râului Raznic în albia sa, a început evacuarea apei din casele și gospodăriile afectate de inundații. În acest moment , sunt inundate cu apă două case și un beci din com. Grecești. De asemenea sunt inundate și 13 gospodării din această comună. Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Oltenia” al județului Dolj (Detașamentul 1 de Pompieri Craiova și Secția de Pompieri Craiova) intervine, alături de SVSU Grecești, cu opt subofițeri, două autospeciale și şapte motopompe pentru evacuarea apei din casele și gospodăriile afectate de inundații.  Pe lângă aceste misiuni, echipajele de pompieri, au intervenit și la degajarea a trei copaci căzuți unul pe un autoturism în Craiova, strada “Paltinului”, al doilea tot în Craiova, strada Drumul “Corneșului”, pe o anexă gospodărească, iar cel de al treilea în localitatea Dragotești căzut pe stradă. Situația hidrologică la nivelul județului Dolj este monitorizată în permanență, fiind alocate forțe și mijloace în funcție de evoluția situației, gradual, atât de la nivel local, cât și asigurându-se, la nevoie, sprijin din partea autorităților și instituțiilor de la nivel județean.