Despre sport şi problemele municipiului, la conferinţa de presă a Organizaţiei PNL Craiova

0
388

Astăzi, deputatul Nicolae Giugea, preşedintele Organizaţiei Municipale Craiova a PNL, şi Flavius Sirop, secretarul general al acesteia, până de curând secretar de stat în fostul Minister al Sportului, au susţinut o conferinţă de presă. Nicolae Giugea a adus în discuţie costurile ridicate ale festivalului IntenCity, inexistenţa unui PUG al Craiovei şi problema zonelor verzi şi a poluării . Flavius Sirop a prezentat bilanţul mandatului şi a vorbit despre ceea ce crede că ar trebui făcut în sportul românesc.

Nicolae Giugea a adus în discuţie festivalul IntenCity, care s-a desfăşurat săptămâna trecută, referindu-se la costurile pe care acesta le-a generat: “În Craiova s-au scumpit apa şi gunoiul, iar Primăria a alocat cinci milioane de euro pentru festival. Vreau să fiu foarte clar: nu sunt împotriva acestor festivaluri, adr acestea să nu fie făcute cu bani publici. Am înţeles că s-au dat invitaţii cu plasa, pentru a veni lumea la concerte. Nu este în regulă. Craiova este un oraş mort din punct de vedere economic, dar PSD-ul asta îşi doreşte: o lume mai săracă, pentru a putea fi manipulată. Nu avem investiţii economice de anvergură în zonă”. Întrebat dacă PSD are aceeaşi politică şi la nivel naţional, dat fiind că este la guvernare cu PNL, Giugea a răspuns: “Vorbim de Craiova, unde PNL este în opoziţie”. Apoi, acesta a continuat “La Craiova este un haos urbanistic . S-au emis autorizaţii de construire fără număr, au apărut blocuri între blocuri, ceva de nedescris. Acum, Primăria a pus în dezbatere publică proiectul de Plan Urbanistic General. La Camera Deputaţilor este în dezbatere proiectul viitorului Cod de Amenajare a Teritoriului, care este mai dur decât precedentul. Ori, Primăria Craiova vrea să aprobe PUG – ul municipiului înainte de aprobarea viitorului Cod, pentru a putea intra în legalitate cu autorizaţiile emise anterior. La fel este şi cu poluarea şi zonele verzi. În 2017, a fost angajată o firmă pentru a inventaria zonele verz, termenul fiind de 18 luni, dar nu s-a finalizat. Societatea respectivă a spus că nu identifică peste 700  ha, iar, acum, Primăria pregăteşte rezilierea contractului, care a fost de 500.000 de lei. în tot acest timp, Craiova continuă să fie unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară”.

Flavius Sirop, mulţumit de activitatea sa şi ideile pentru dezvoltarea sportului

La final de mandat, Flavius Sirop a prezentat bilanţul activităţii sale, cât timp a fost secretar de stat în fostul Minister al Sportului, transformat între timp în Agenţie Naţională: “Cred că mi-am făcut datoria. Am avut experienţa acumulată în administraţia publică locală şi judeţeană, am reprezentat instituţia în relaţia cu Parlamentul şi Guvernul, la alte întâlniri oficiale, am avut un spectru larg de activităţi”. A continuat: ” După părerea mea, sunt trei direcţii pe care are trebui să se meargă. Prima ar fi să ieşim din paradigma “doar medaliile contează” şi să încurajăm sportul de masă. Copiii trebuie educaţi de mici să facă mişcare. De altfel, întreaga populaţie ar trebuie să fie pregătită în acest sens, deoarece este vorba şi despre sănătate. A doua ar fi să ne mişcăm în pas cu timpul. Antrenamentele care se desfăşoară în prezent folosesc alte metode decât cele de acum 20 de ani să zicem, luând drept exemplu gimnastica. A treia ideea ar fi rolul psihologului în pregătire. De mici, sportivilor trebuie să li se insufle mentalitatea de învingător. Nu trebuie să intre pe teren, în sală, în ring cu teama că pierd”. întrebat fiind dacă i s-ar părea potrivite reînfiinţarea unei competiţii gen “Daciada” de pe vremuri sau a fostelor Centre Zonale de pregătire pentru diferite sporturi, acesta a răspuns: Nu am prins “Daciada”, dar am auzit foarte mulţi specialişti că a fost ceva benefic. Ar fi foarte bună o astfel de competiţie, bineînţeles în condiţiile de acum. De fapt, ar fi o competiţie de masă, de unde s-ar putea alege performerii. Aş vrea să mai spun, referitor la Centrele Zonale, că ar fi un lucru extraordinar. Sunt mulţi copiii din familii fără posibilităţi materiale, care , într-un cadru adecvat, ar putea creşte si sportiv şi sănătos . În plus, aici ar avea parte şi de o pregătire psihologică, fiindcă este obligatorie prezenţa acestora în astfel de centre”