Comisia salută adoptarea de către Parlamentul European a noului cadru de reglementare al UE pentru serviciile digitale

0
342

Comisia salută adoptarea de către Parlamentul European a Actului legislativ privind serviciile digitale și a Actului legislativ privind piețele digitale, pe care Comisia le-a propus în decembrie 2020.

Pachetul privind serviciile digitale stabilește un prim cadru de reglementare cuprinzător pentru platformele online de care depindem cu toții în viața de zi cu zi. Aceste noi norme se vor aplica în întreaga UE și vor crea un spațiu digital mai sigur și mai deschis, care are la bază respectarea drepturilor fundamentale.

Vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, Margrethe Vestager, a declarat: Parlamentul European a adoptat norme solide și ambițioase, primele de acest gen pe plan mondial, care reglementează platformele online. Actul legislativ privind serviciile digitale contribuie la protecția drepturilor utilizatorilor online. Actul legislativ privind piețele digitale creează piețe online echitabile și deschise. De exemplu, se pot aborda și în mediul online discursurile ilegale de incitare la ură. Iar produsele cumpărate online trebuie să fie sigure. Marile platforme vor trebui să se abțină de la promovarea propriilor interese, să partajeze datele cu alte întreprinderi, să faciliteze mai multe magazine de aplicații. Pentru că răspunderea este direct proporțională cu dimensiunea platformei, sunt anumite lucruri pe care platformele mari au obligația să le facă și anumite lucruri pe care nu trebuie să le facă.

Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: Acum zece ani, s-a încheiat epoca băncilor „prea mari pentru a se prăbuși”. Acum – odată cu Actul legislativ privind serviciile digitale și Actul legislativ privind piețe digitale – se încheie epoca platformelor „prea mari pentru a le păsa”. În sfârșit, creăm o piață unică digitală, cea mai importantă din „lumea liberă”. Se vor aplica aceleași norme previzibile peste tot în UE, pentru cei 450 de milioane de cetățeni, astfel încât toată lumea să beneficieze de un spațiu digital mai sigur și mai echitabil.

https://romania.representation.ec.europa.eu/news/pachetul-privind-serviciile-digitale-comisia-saluta-adoptarea-de-catre-parlamentul-european-noului-2022-07-06_ro