Specialiștii monitorizează situația hidrologică

0
156

Echipele Apelor Române Jiu monitorizează situația hidrologică și sunt pregătite să intervină dacă situația o va impune. La nivelul Administrației Bazinale de Apă Jiu este în continuare în vigoare avertizarea Cod Galben pentru râurile din bazinele hidrografice Jiu, Desnățui, Motru și Gilort până mâine, 07.iulie 20202,  la orele 24.00.     

Cod Galben  în intervalul 06.07.2020, ora 12:00 – 07.07.2020, orele 24:00 pentru:

  • râul Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari (judeţele: Hunedoara şi Gorj)
    • râul Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj)
  • râul Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Mehedinţi)
    • Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Gorj)

FENOMENELE VIZATE:
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APARARE.
❗COD GALBEN: Risc de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, care necesită o vigilență sporită în cazul desfașurării unor activități expuse la inundații.
Se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale.
În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri ale COTEI DE ATENȚIE/Fazei I de APARARE
❗COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale.

În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intesității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.
Mai multe informații găsiți pe:
http://www.inhga.ro/warnings