Spectacolul TNC „Dacă am gândi cu voce tare” a fost selectat în Festivalul Naţional de Teatru 2017

0
217
Marina Constantinescu 1
Marina Constantinescu

Criticul Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al Festivalului Naţional de Teatru, a anunţa, ieri, selecţia oficială a celei de-a 27-a ediţii a evenimentului, care va avea loc între 20 şi 30 octombrie, la Bucureşti. Transmisia a fost făcută în sistem live streaming pe noul site al festivalului, www.fnt.ro. Pe lista celor 53 de spectacole din întreaga ţară se află şi o producţie a Teatrului Naţional din Craiova (TNC): Dacă am gândi cu voce tare” pe textul autorului bosniac Adnan Lugonic, montat de Radu Afrim.

spectacol 1Montat la Craiova în premieră naţională, spectacolul Dacă am gândi cu voce tare” a fost fi prezentat pentru prima dată pe 6 mai a.c. şi îi are în distribuţie pe actorii Cătălin Vieru, Iulia Colan, Constantin Cicort, Tamara Popescu, Marian Politic, Romaniţa Ionescu, Eugen Titu, Claudiu Mihail, Alex Calangiu, Raluca Păun, George Albert Costea, Dragoş Măceşanu, Costinela Ungureanu, Lili Sîrbu şi Cătălin Stratonie. Decorul este realizat de Vanda Maria Sturdza, costumele sunt creaţia Liei Dogaru, mişcarea scenică îi aparţine Flaviei Giurgiu, iar muzica este compusă de Alex Bălă.

«Textul lui Adnan Lugonic este tipic preferinţelor lui Radu Afrim. Prostituate, gay, taximetrişti, tineri derutaţi, învăţători comunişti, bătrâni de la ţară, soţul care lucrează prea mult, soţia-mama casnică etc., în situaţii de disperare, frică, negare, singurătate în doi. Peste toate tronează sinuciderea unui vânzător pe care l-au întâlnit, măcar o dată, toate personajele. Și o urmă de speranţă», precizau, la premieră, reprezentanţii TNC.

spectacol 2Din selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru mai fac parte alte două spectacole puse în scenă de Radu Afrim unul dintre cei mai importanţi regizori contemporani români, recunoscut şi în spaţiul european. Este vorba despre „Măcelăria lui Iov” de Fausto Paravidino (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi) şi „Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte” (Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Tompa Miklos”), ambele cu scenografia de Irina Moscu.

Festivalul Naţional de Teatru este organizat de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului Bucureşti. Ediţia din acest an este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc.