Lectură cu scriitorul Florin Iaru, la Muzeul de Artă Craiova

0
556

Scriitorul Florin Iaru îşi lansează la Craiova volumul „Sînii verzi”, recent apărut la Editura „Polirom”. Evenimentul are loc astăzi, ora 18.00, în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă. Alături de autor vor fi, în calitate de gazde, Nicolae Coande, Mihai Firică şi Horaţiu Buzatu, care vor prezenta cartea şi vor deschide dialogul cu iubitorii de literatură din Craiova. La final, Florin Iaru va acorda autografe.

Florin Iaru
Florin Iaru

Florin Iaru este unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ai generaţiei optzeciste. A fost unul dintre membrii proeminenţi ai „Cenaclului de Luni” condus de Nicolae Manolescu şi vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România în perioada 1995-1996. A realizat şi a prezentat emisiuni de cultură la postul naţional de televiziune şi la TVR Cultural. Face parte din echipa redacţională a săptămânalului Caţavencii”.

A debutat cu volumul de poezii Cântece de trecut strada” (Albatros, 1981), apoi, alături de Mircea Cărtărescu, Traian T. Coşovei şi Ion Stratan, a publicat Aer cu diamante” (Litera, 1982). Alte volume: La cea mai înaltă ficţiune” („Cartea Românească”, 1984), Înnebunesc şi-mi pare rău” („Cartea Românească”, 1990), Poeme alese” (Aula, 2002), Tescani 40238” (volum colectiv, Image, 2000), „Poveşti erotice româneşti” (volum colectiv, „Trei”, 2007), Prima mea beţie” (volum colectiv, ART, 2009), Povestiri cu final schimbat” (ART, 2013). Poemele sale au fost incluse în antologii din Germania, Italia, Anglia, Franţa, Spania, Statele Unite, Rusia etc.

Evenimentul de astăzi, de la Muzeul de Arta Craiova, este dedicat celui mai recent volum al său, „Sînii verzi”, apărut de curând la Editura „Polirom” şi în ediţie digitală. Autorul va citi fragmente din volum, iar lectura va fi urmată de o discuţie la care vor lua parte, alături de Florin Iaru, Nicolae Coande, Mihai Firică şi Horaţiu Buzatu.

***

«Deşi foarte diferite între ele, fiecare povestire a lui Florin Iaru îţi face poftă de următoarea. Fie că este vorba despre incursiunea unei furculiţe în farfuria de mâncare, despre amintiri ale cuceririlor din Vama Veche, despre Costeluş de la sculărie care îşi bagă şeful în boale cu auzul lui supraomenesc, despre cum îşi petrece vara Moş Crăciun sau despre misterioase păpuşi vii, fiecare text e scris cu mult umor şi măiestrie. Unele sunt triste, altele ludice, însă toate se citesc pe nerăsuflate şi cu dorinţa ca, atunci când termini una, să existe mereu o următoarea». (Polirom)