Consiliul Judeţean Dolj va aloca peste 1,2 milioane de lei Muzeului Olteniei pentru finalizarea amenajării expoziţiilor permanente la Secţia de Istorie-Arheologie, fiind astfel continuat un demers care s-a concretizat prin creşterea semnificativă a numărului de vizitatori, a anunţat, ieri, preşedintele CJ, Ion Prioteasa.
Totodată, Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a precizat că proiectul „Redescoperă istoria“ va încheia un amplu proces investiţional, proces care s-a întins pe o perioadă de zece ani şi care a vizat secţiile de Istorie-Arheologie, de Ştiinţele Naturii şi de Etnografie ale Muzeului Olteniei.
„Iniţiativa prin care ne-am propus să realizăm expoziţia permanentă la Secţia de Istorie-Arheologie continuă cu toată forţa. Este un proiect în care am crezut şi în care ne-am pus mari speranţe că, odată finalizat, va oferi un punct de atracţie, dar şi un reper important pentru toţi cei care vor să afle mai multe despre trecutul Olteniei.
Mă bucur să constat că interesul publicului pentru instituţia din subordinea consiliului judeţean este tot mai intens. Astfel, demersul nostru pentru amenajarea expoziţiilor permanente, care se ridică în total la aproximativ 800.000 de euro, a contribuit la creşterea atractivităţii pentru activitatea desfăşurată la Secţia de Istorie-Arheologie, aşa cum arată şi datele privind numărul vizitatorilor, care a urcat de la aproximativ 8.000, în primele şase luni ale lui 2015, la aproape 17.000, în acest început de an.
Succesul va fi pe deplin conturat odată cu încheierea întregului proces de amenajare a expoziţiilor permanente, motiv pentru care, la şedinţa din luna iulie a Consiliului Judeţean Dolj, vom aloca peste 1,2 milioane de lei pentru a finaliza proiectul.
Ultimele spaţii, care se întind pe o suprafaţă de 470 de metri pătraţi, vor fi gata până la sfârşitul acestui an, oferind astfel şansa unui itinerariu prin trecutul acestei bogate zone din perspectiva diferitelor intervale istorice, trecând prin Antichitate, Evul Mediu, perioada modernă şi contemporană a Olteniei şi a României.
Această iniţiativă vine să întregească o suită de proiecte realizate în beneficiul publicului din toată Oltenia, Consiliul Judeţean Dolj reuşind în acest fel să închidă un ciclu investiţional demarat în urmă cu zece ani şi care a cuprins consolidarea şi restaurarea unor clădiri cu un bogat trecut, imobilul Secţiei de Istorie-Arheologie şi Casa Băniei, construirea unui nou sediu pentru depozite, spaţii administrative şi Laboratorul de Restaurare, dar şi amenajarea expoziţiilor pentru toate cele trei secţii ale Muzeului Olteniei.
Prin aceste acţiuni pe care Consiliul Judeţean Dolj le-a întreprins în ultimul deceniu, concretizate în investiţii de aproape 12 milioane de euro doar la Muzeul Olteniei, am urmărit să oferim publicului larg o deschidere cât mai generoasă către actul de cultură, adresând, totodată, craiovenilor şi nu numai invitaţia de a veni să descopere acest bogat tezaur, care numără peste 250.000 de piese din patrimoniul cultural naţional”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.