Tricolorii, învinşi la limită de Anglia

0
329

România nu s-a făcut de râs în faţa Angliei, dar bătaie tot a încasat. Şi nu de la formula de bază a lui Southgate, ci de la cea experimentală, pe care nu o va alinia vreodată într-un meci oficial. Chiar dacă nu i-a avut în faţă pe titularii Albionului, tricolorii s-au temut de o înfrângere la scor şi s-au înghesuit în propria jumătate în prima repriză, dezicându-se de jocul ofensiv des invocat, mai ales ca pretext la eşecuri, de Mirel Rădoi. Chiar şi cu această aglomerare defesivă în faţa rezervelor britanicilor, tot norocul ne-a protejat de un 2-0 la pauză, la transversalele ţintite de Calvert-Lewin şi Sancho. România n-a avut practic vârf de atac pentru aproape 70 de minute, Alibec irosind toate mingile. Linia mediană, în probabil cea mai bună formulă, Cicâldău-Marin-Stanciu, a fost lipită mai mult de apărători. Păun, copleşit de debut, a fost invizibil.

Ivan, intrat în extremă dreapta, a fost nevoit mai mult să-l ocrotească pe Sorescu la învăluirile permanente ale jucătorilor lui Man United, Shaw şi Rashford. Când a fost readus în poziţia sa preferată, după ieşirea lui Alibec, Ivan a fost activ şi a avut cea mai mare ocazie a României, când portarul Johnstone a scos miraculos. În repriza secundă, tricolorii au ieşit din cochilie, au simţit mai bine adversarul, chiar dacă ocazii şi-au creat ocazii puţine. Englezii au avut două penalty-uri, pe două gafe ale fundaşilor tricolori, au marcat un gol şi au mai avut alte ocazii din faze fixe. Căpuşă, împrumutat la Chindia, fiindcă era a treia variantă de fundaş dreapta la Viitorul, a fost găselniţa lui Rădoi pentru a pierde şi meciul cu Anglia, al patrulea eşec la rând  pentru tricolori. Şi Chiricheş a comis un fault stupid în careu, reparat de Niţă, care a apărat fără probleme şutul lui Henderson. România a ieşit onorabil din acest amical, dar nu poate spera că în curând se va putea măsura cu naţionale competitive, ea având mari probleme şi cu rezervele granzilor sau cu adversari de penultimă speţă, precum Armenia, Georgia sau Belarus.

Anglia: Johnstone – Godfrey, White, Mings, Shaw (Trippier ’75) – Grealish, Phillips (Henderson ’46), Ward-Prowse (Rice ’65) – Rashford (Lingard ’75), Calvert-Lewin (Watkins ’82), Sancho (Bellingham ’66). Selecţioner: Gareth Southgate.

România: Niţă 7 – Sorescu 6 (T. Căpuşă ’66) 4, Chiricheş 5, Nedelcearu 5 (A. Rus ’84), Camora 6 – Cicâldău 6 (Budescu ’80) 6, R. Marin 5, Stanciu 5 – Păun 5 (Băluţă ’80) 4, Alibec 4 (I. Hagi ’66) 5, A. Ivan 7. Selecţioner: Mirel Rădoi.