Klaus Iohannis a primit cea mai înaltă distincţie din partea Comitetului Evreiesc American

0
228

presedintePreşedintele Klaus Iohannis a primit, în Statele Unite, distincţia “Lumina Popoarelor” din partea Comitetului Evreiesc American. Este cea mai înaltă distincţie a organizaţiei, care se decernează unor şefi de stat sau de guvern în semn de recunoaştere pentru impactul internaţional important în domeniul păcii, securităţii, democraţiei şi promovării valorilor umane.

Ceremonia a avut loc în cadrul Forumului Global al Comitetului Evreiesc American, care se desfăşoară în aceste zile la Washington. Participă şefi de state, de guverne, miniştri ai afacerilor externe, precum şi reprezentanţi ai Congresului Statelor Unite şi ai instituţiilor federale. Distincţia i-a fost decernată preşedintelui României pentru rolul său decisiv în consolidarea democraţiei şi statului de drept.

“La începutul anului, în timp ce sute de mii de oameni mărşăluiau prin Bucureşti pentru a protesta faţă de eforturile discutabile ale Guvernului de a împiedica lupta împotriva corupţiei, preşedintele României, Klaus Iohannis, a stat de partea corectă a istoriei, sprijinind transparenţa, statul de drept şi libertatea”,  a spus Allen Reich, membru al Consiliului Executiv al Comitetului Evreiesc American.

”Accept prestigioasa distincţie ‘Light Unto the Nations’ nu pentru mine, ci pentru ţara mea şi pentru poporul român. Credinţa lor în democraţie şi în statul de drept este recunoscută prin această distincţie şi care ne-a adus, ca popor, acolo unde suntem astăzi“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a subliniat că prin sacrificiile poporului român, ţara noastră şi-a câştigat locul de drept între naţiunile ce preţuiesc, protejează şi promovează principiile democraţiei.

”Această distincţie specială mă face să îmi asum un angajament adiţional, de a-mi pune toată forţa, ca preşedinte al României, în spatele apărării democraţiei şi statului de drept pentru ţara mea, pentru regiune şi la nivel global”, a afirmat şeful statului.

“Lumina Popoarelor” a mai fost acordată unor lideri marcanţi, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy, preşedintele american, Bill Clinton, precum şi altor şefi de stat din Europa şi America Latină.

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, marţi, cu şeful CIA. Punctul central al vizitei va fi vineri, când va avea o întrevedere cu omologul său american, Donald Trump. Este primul preşedinte din fostele ţări comuniste pe care Donald Trump îl primeşte la Casa Albă.