Iohannis: “Vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană”

0
232

presedinteleRomânia, ca stat-membru al NATO şi al Uniunii Europene, este un puternic promotor al legăturii transatlantice, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, marţi, la Forumul Global American Jewish Committee.

Trebuie să menţinem şi să consolidăm puterea sa în faţa provocărilor cu care se confruntă atât Europa, cât şi Statele Unite. Și Europa şi America au nevoie de asta, indiferent dacă vorbim despre relaţia UE — SUA sau despre ce avem de făcut în NATO. Europa în prezent se confruntă cu multiple crize fără precedent — extremismul, naţionalismul, populismul, xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea — care ne ameninţă societăţile democratice”, a spus şeful statului.

Potrivit acestuia, provocările subminează proiectul european şi duc la neîncredere, resemnare, scepticism şi lipsă de solidaritate.

Împărtăşesc aceste gânduri cu dumneavoastră deoarece SUA are nevoie ca UE, ca partener strategic, să fie puternică şi unită. Securitatea UE, în sensul cel mai larg, a întregii Europe este foarte relevantă pentru securitatea Statelor Unite. Aşa a fost şi va fi întotdeauna. În acest context, vă pot asigura că vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană. Legătura transatlantică va continua să fie cea mai puternică garanţie a noastră pentru securitate, libertăţi fundamentale şi prosperitate”, a punctat Iohannis.

Șeful statului a mai vorbit şi despre excelenta cooperare militară cu Statele Unite dar şi despre potenţialul în alte paliere ale cooperării bilaterale.

Găzduirea de către România a sistemului Aegis Ashore de la Deveselu este unul din cele mai importante proiecte ale Parteneriatului Strategic. Dincolo de dimensiunea de securitate, există şi alte posibilităţi. România, ce a avut cea mai mare creştere economică în Uniunea Europeană în 2016, întâmpină companiile şi investiţiile din SUA oferind un mediu sigur şi deschis. De asemenea, aşteptăm cu mult interes un progres mai mare în dimensiunea de inovare, educaţie şi cercetare, acestea fiind domenii de mare importanţă pentru viitorul nostru comun,” a declarat Iohannis.