Craiova îşi onorează eroii / Caporalul Marius-Cristian Cănuci, eroul din Afganistan

0
783

Caporalul Marius-Cristian Cănuci, militar al Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, a primit titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Craiova, fiindu-i astfel recunoscute faptele de eroism săvârşite în condiţii dure, în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

cetatean de onoare (1)Înmânarea titlului de „Cetăţean de Onoare”, în cadrul şedinţei solemne a CLM Craiova, a constituit un moment aparte, cu o mare încărcătură emoţională pentru toţi cei aflaţi în sala de spectacole a Filarmonicii „Oltenia”, acolo unde s-a desfăşurat ceremonia festivă. Comandantului său, maiorul Mihăiţa Ioniţa, i-a revenit rolul de a-l prezenta pe caporalul Marius-Cristian Cănuci.

Cu vocea tremurândă şi în cuvinte simple, acesta a relatat filmul tragicului incident în care soldaţii craioveni au fost prinşi „în colbul fierbinte” din provincia Zabul. Apoi a spus despre subordonatul său ca este unul dintre cei mai apreciaţi soldaţi ai Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, fiind eroul care, fără a ţine cont de pericolul uriaş la care s-a expus, şi-a riscat viaţa pentru a-şi salva un camarad de arme. „Caporalul Marius-Cristian Cănuci a dat dovadă de dăruire şi altruism pe data de 31 martie 2014, când şi-a salvat un camarad dintr-un atac sinucigaş cu maşină-capcană, care a avut loc în provincia Zabul, din Afganistan. Incidentul a fost unul tragic, acolo pierzându-şi, din păcate, viaţa sublocotenentul Constantin Claudiu Vulpoiu. Cu preţul vieţii, Marius-Cristian Cănuci a sărit să-şi salveze camarazii care erau grav răniţi”, a povestit maiorul Mihăiţa Ioniţă.

„A fi erou înseamnă să te sacrifici”

cetatean de onoareSângele militarilor craioveni a stropit atunci nisipul încins al ţinutului arab. Misiunea de patrulare din acea zi de martie l-a costat viaţa pe sublocotenentul Constantin Claudiu Vulpoiu. Alţi patru soldaţi, printre care şi Marius-Cristian Cănuci, s-au ales cu răni grave. Suflul exploziei le-a sfârtecat unora dintre ei membrele, comandantului patrulei fiindu-i amputat braţul superior stâng, iar un alt coleg şi-a pierdut ambele gambe. În ciuda propriilor răni şi a pericolului imens, caporalul Marius-Cristian Cănuci a sărit în ajutorul camaradului său care îşi pierduse o mână şi sângera îngrozitor, reuşind astfel să-l menţină în viaţă. Pentru gestul său de eroism, a fost decorat cu „Emblema Militară în Slujba Păcii clasa a III-a”.

În urma sângerosului incident, caporalul Marius-Cristian Cănuci a rămas însă cu o invaliditate de gradul III, având grave probleme medicale la nivel cervical şi o semipareză la nivelul braţului superior stâng. Din acest motiv, militarul craiovean a urcat pe scenă şchiopătând. „Nu mă consider un erou, dar îmi place să cred că am luptat alături de eroi, fiindcă toţi cei care poartă uniforma militară sunt eroi. A fi erou înseamnă să te sacrifici”, a mărturisit militarul Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri” din Craiova. Camarazii de arme i-au fost alături, fiind prezenţi în număr mare la ceremonia festivă.

O lecţie de patriotism

cetatean de onoare (3)Marius-Cristian Cănuci, eroul din Afganistan, are o poveste aparte. Nu se pregătise deloc pentru o carieră militară, urmând Liceul Pedagogic cu intenţia de a deveni bibliotecar. A urmat apoi Facultatea de Ştiinţe Sociale, pregătindu-se pentru jurnalism. Când se afla pe băncile facultăţii însă, a ajuns în America. S-a înscris la programul „Work and Travel USA” şi, timp de patru luni, cât a locuit în Maryland, a fost impresionat de cultura şi mentalitatea americanilor, în mod special de modul cum poporul acesta îşi respectă armata şi felul în care militarii îşi servesc patria.

S-a întors acasă cu hotărârea deja luată de a urma şi el o carieră militară. A urmat cursurile de formare a Soldaţilor Gradaţi Profesionişti ale Şcolii de Aplicaţie pentru Sprijin de luptă „Eremia Grigorescu” din Sibiu, arma Artilerie Antiaeriană, şi, în 2009, a ajuns la Batalionul 20 Infanterie Dolj „Scorpionii Negri”. În anul următor, când avea 24 de ani, a participat la prima sa misiune internaţională în Afganistan. Timp de opt luni, s-a aflat în provincia Zabul, Camp Apache, îndeplinit funcţia de armurier în misiunea „To Afganistan”.

 În 2014, s-a întors în Zabul pentru cea de-a doua misiune. Acum a primit misiunea de cercetaş, asigurând mobilitatea de mişcare pe Autostrada 1, considerată cea mai periculoasă din teatrul de operaţiuni. În timpul acestei misiuni extrem de riscante, s-a întâmplat şi tragicul incident.

În ciuda infirmităţilor fizice însă, caporalul Marius-Cristian Cănuci, acum în vârstă de 31 de ani, nu a părăsit batalionul, fiind în continuare militar activ, cu atribuţii de lunetist.

***

Alături de caporalul Marius-Cristian Cănuci, au fost onoraţi cu titlul de „Cetăţean de Onoare” al municipiul Craiova alte patru personalităţi: savantul Basarab Nicolescu, donatorul Bibliotecii exilului românesc din Paris, scriitoarea Daniela Căsnaru, preotul Mihalache Tudorică şi actorul Valeriu Dogaru.