Sorin Coliban, bas-baritonul Operei de Stat din Viena, revine pe scena craioveană

0
471

După ce, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, urca pentru prima oară pe o scenă craioveană, în spectacolul „Don Giovanni” de W. A. Mozart, prezentat în cadrul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” – ediţia a XIV-a, Sorin Coliban este, din nou, invitatul Operei Române Craiova. Bas-bariton al Operei de Stat din Viena, unde cântă încă din 2004, acesta va fi Don Pasquale în spectacolul cu opera compusă de Gaetano Donizetti, care va avea loc luni, 13 iunie, de la ora 19.00, la Cercul Militar Craiova. Montarea în regia artistică a Arabelei Tănase şi scenografia lui Răsvan Drăgănescu a avut premiera în urmă cu zece ani. Spectacolul durează trei ore şi va fi cântat în limba italiană, cu supratitrare în română.

Sorin Coliban (4)Prezentată sub conducerea muzicală a reputatului dirijor italian Walter Attanasi, reprezentaţia îi are în distribuţie pe Sandor Balla – Ungaria (Dottor Malatesta), Irina Polivanova – Rusia (Norina), Florin Ormenişan (Ernesto), Alexandru Petre (Notarul), Ştefan Ciucă, Ionuţ Dumitru, Leonte Stănescu (Servitori), alături de actori, Orchestra şi Corul Operei Române Craiova.

Opera bufă în trei acte, pe libretul lui Michele Accursi şi Giacomo Ruffini, „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti a avut premiera mondială 3 ianuarie 1843, la „Teatrul Italian” din Paris. Acţiunea se desfăşoară la Roma, în secolul al XVIII-lea, în casa lui Don Pasquale – un bătrân bogat, dar singur, hotărât să se însoare şi să-şi ia soţie tânără şi frumoasă… Rolul titular este interpretat de unul dintre cei mai apreciaţi solişti români pe scenele internaţionale.

Don Pasquale 1Sorin Coliban s-a născut în 1971, la Bucureşti, unde a absolvit Academia de Muzică în 1995 (secţia Canto, clasa prof. Dorin Teodorescu). După numeroase apariţii pe scenele de concert din ţară şi premii câştigate la concursuri naţionale şi internaţionale, în martie 1996 a debutat la Atena cu rolul titular din opera „Don Giovanni”, în regia celebrului Ruggero Raimondi. Două luni mai târziu era invitat la Londra, la Royal Opera House – Covent Garden, unde s-a întors şi în stagiunile ce au urmat. Între timp, cariera sa a continuat la Paris, în cadrul Operelor Bastille, Garnier şi Chatelet abordând o largă paletă a repertoriului de operă, de la clasic, belcanto, verism şi până la operele secolului XX. Între anii 2000 şi 2011 a avut numeroase apariţii pe scenele teatrelor de operă şi a festivalurilor din întreaga lume: San Francisco(War Memorial Opera House), Tel Aviv (New Israeli Opera), Monte Carlo, Bergen (Norvegia), Tokio, Munchen (Staatsoper), Dusseldorf (Germania), Basel, St. Gallen, Luzern (Elveţia), Wiener Festwochen, Bregenz (Bregenzer Festspiele), Klagenfurt (Austria), La Coruna (Mozart Festival, Spania), Pesaro (Rossini Opera Festival- Italia), Festivalul de la Edinburgh şi altele. Din septembrie 2004 a fost angajat la Operele Staatsoper şi Volksoper din Viena, în ansamblul de solişti.

Solist cu o carieră extraordinară, Sorin Coliban s-a aflat pentru prima dată în faţa publicului craiovean în toamna anului trecut, când a fost aclamat în cadrul Festivalului Internaţional „Elena Teodorini” pentru interpretarea rolului titular cu care şi-a făcut debutul internaţional în 1996, la Atena: Don Giovanni. „Acasă aş vrea să cânt mai tot timpul când mi se oferă ceva. Pentru mine nu este deloc important dacă este Bucureşti sau Craiova. Important e că îmi face plăcere să cânt pentru publicul din România, pentru că aici am crescut, aici am învăţat…”, declara Sorin Coliban într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertăţii”. Întrebat despre planurile de viitor, Sorin Coliban afirma atunci: „Deocamdată nu m-am gândit la cele împreună cu Opera din Craiova, dar dacă mi se oferă ceva o să accept cu plăcere”. Iată că i s-a oferit, iar peste o săptămână publicul se va putea bucura, din nou, de extraordinara sa forţă interpretativă.