Ziua alegerilor a scos din gospodării oamenii de la sate, care şi-au lăsat toate treburile baltă, s-au îmbrăcat ca la nuntă şi au venit să pună ştampila pe buletinele de vot. La şcoală, la grădiniţă sau la căminul cultural, acolo unde au fost organizate secţii de votare, s-a stat la coadă cu orele şi nici căldura nu i-a împiedicat să participe la vot. Trecând dintr-o localitate în alta, spre sudul judeţului, am întâlnit, rând pe rând, localităţi care îşi alegeau, din nou, conducătorii manifestându-se în moduri diferite. Pentru unii, scrutinul începuse prea de dimineaţă, pentru alţii orele nu mai contau nici atunci când le petreceau la rând în faţa secţiilor de votare, iar pentru cei mai mulţi votul era o datorie.
Sadova s-a trezit greu la vot
În Şcoala Generală de la Sadova au fost organizate două secţii de votare. Pe la ora 10.00, diferenţa între cele două era vizibil de mare. Dacă la prima secţie votaseră 84 de alegători, la cealaltă trecuseră pe la urne doar cinci persoane. „Mai au şi treabă pe acasă. Oamenii se duc la târg, că e târg acum, de dimineaţă, şi o să vină mai pe după-amiază. De votat, o să voteze aproape toată lumea. Aşa se întâmplă la noi”, comenta un cunoscător al vieţii satului. În aşteptarea alegătorilor care mai întârziau, se pusese de un mic prânz. Mititeii cu muştar tronau pe o măsuţă, chiar lângă uşă, şi impregnaseră bine mirosul în toată încăperea. Membrii comisiei înfulecau pe rând şi mai verificau, din când în când, pe hol să vadă dacă nu cumva se mai hotărăşte cineva să vină la vot.
În tot acest timp, o femeie în vârstă, care abia se sprijinea pe un baston, ieşea din secţia alăturată. „Aţi votat?”, am întrebat-o pe bătrână. „Am încercat, dar nu am putut pentru că eu am buletin de Craiova. Voi merge însă acolo pentru că trebuie să merg şi eu la vot, vin copiii şi mă iau cu maşina”, ne-a mărturisit Violeta Anastasescu. Un pic mai departe de secţie, câţiva localnici şedeau pe băncuţă şi discutat de-ale alegerilor. Nici ei nu votaseră toţi, dar pentru că tot se întâlniseră puneau ţara la cale. Ziua era lungă şi mai erau multe de aşteptat.
Ostroveni: cozi la vot
Cu totul altă situaţie am găsit în comuna Ostroveni, aflată la zece minute de mers cu maşina. La secţia de votare din satul Orăşani, lume multă ca la nuntă. Lângă monumentul din centru, oamenii se strânseseră şi se aşezaseră pe gărduţul de fier. Unii votaseră, alţii nu şi vorbeau între ei. „Mai aşteptăm, că este coadă mare. Nu vedeţi ce este acolo?!”. Şi, într-adevăr, la intrare se formaseră două rânduri care ocupau toată curtea. În uşă stătea un poliţist care coordona mulţimea astfel încât să nu se creeze aglomeraţie în interiorul secţiei şi sistemul electronic să nu fie bulversat. Până la ora 10.30, din cei 1.167 de alegători aflaţi pe listele permanente, votaseră cam 300. „Sistemul nu s-a blocat deloc şi este foarte util pentru noi, fiindcă nu trebuie să mai scriem CNP-urile. Merge destul de repede şi este mult mai sigur”, ne-a asigurat preşedinta Secţiei de votare nr. 427 din Ostroveni.
La câteva sute de metri, altă secţie de votare, aceleaşi cozi. Sub umbra copacilor, de această dată, bătrânii îşi aşteptau rândul la urne. Şi aici erau rânduiţi de un poliţist care îi băgă înăuntru în momentul în care membrii secţiei de votare dădeau liber. „Este o datorie a noastră, a cetăţenilor din comună, să venim şi să votăm. Oricât am sta la coadă, este momentul când avem şi noi ceva de spus, măcar o dată la patru ani”, ne-a mărturisit un bărbat trecut de 60 de ani, care se afla în discuţie cu alţi doi concetăţeni de aceeaşi vârstă. „Aici, la noi, competiţia este strânsă, vom vedea cine iese”, a completat altul.
Bechet: Primii alegători aşteptau la ora 6.50
La Bechet, aglomeraţie şi nu prea. Se făcuse deja ora prânzului şi căldura se lăsase bine peste localitatea de la Dunăre. Primul val de alegători trecuse pe la urne încă de dimineaţă, iar acum se lăsase o mică pauză. În Secţia nr. 202 erau doar câţiva alegători acum, care îşi prezentau liniştiţi buletinele pentru a fi scanate. „Decurge totul nesperat de bine, iar sistemul este foarte eficient. Nu mai trebuie să dăm telefoane ca să vedem pe unde sunt arondaţi oamenii, aşa cum am făcut la prezidenţiale, deci este totul mult mai bine”, lăuda sistemul electronic Ileana Cristina Caragea, care era preşedintele secţiei respective. Cu zece minute înainte să se deschidă urnele, în curte apăruseră primii alegători care nu au mai avut răbdare, şi-au pus buletinul în buzunar şi au venit la vot. Până atunci votaseră vreo 270 de persoane, dar pe liste erau peste 1.200 de oameni cu drept de vot.
Călăraşi: Oamenii au venit hotărâţi la vot
Orele prânzului i-au prins pe mulţi dintre alegători la rând, în faţa secţiei de votare deschise în incinta Școlii Generale nr. 1 din Călăraşi. Holul de la parter era plin de oameni care, în ciuda căldurii, aşteptau să ajungă la urne. Erau asudaţi şi obosiseră după atâta stat în picioare, mulţi petrecuseră şi câte două ore acolo. În secţie era aglomeraţie şi toate cabinele de vot ocupate. Din cele 1.816 alegători, puseseră ştampila „Votat” un număr de 460 de locuitori, dar era timp destul pentru ca şi alţii să mai ajungă la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot.
Dăbuleni: Familiile tinere s-au prezentat masiv la urne
La Dăbuleni au fost organizate şapte secţii de votare, iar două dintre acestea se aflau la parterul unei unităţi de învăţământ. Căldura nu i-a speriat deloc pe oamenii care au venit hotărâţi la vot. Trecuseră câteva ore bune de la deschiderea secţiilor, şi alegătorii continuau să vină. Ca o observaţie, de data aceasta, predominau familiile tinere care se îndreptau spre secţii cu multă încredere în puterea votului lor. „Votăm pentru noi şi copii noştri, este o şansă de a da girul unei persoane în care noi avem încredere că va conduce această localitate aşa cum trebuie să o facă”, ne-a menţionat o doamnă care îşi pusese deja cele trei buletine în urnele de vot. La una din secţii votaseră deja 500 din cei peste 1.300 de alegători, în timp ce alături, la cealaltă secţie, ajunseseră 300 de persoane dintr-un total de 1.298 de alegători.
Mârşani: Votul a decurs normal
Cozi, ce-i drept mai mici, au fost şi la secţiile de votare din comuna Mârşani. La Secţia nr. 410, care se afla într-o şcoală, bătrânii erau cei care urcau şi coborau cu greu scările pentru a-şi exercita votul. În incinta secţiei era, totuşi, mai linişte, mai erau şi cabine goale, iar operatorul avea timp să manevreze în linişte tableta cu care scana actele de identitate. „Până la această oră (n.r. – 14.00), nu am avut nici un incident şi nici o contestaţie din partea partidelor. Nu s-a blocat sistemul şi nu a încercat nimeni să voteze de două ori. Totul este bine până acum”, ne-a asigurat Costel Şuică, preşedintele secţiei de votare. Trecuse de miezul zilei şi aproape jumătate din alegătorii arondaţi la această secţie votaseră. Şi aici, lupta între candidaţi era strânsă şi se comenta asiduu pe marginea şanselor fiecăruia. Finalul zilei avea să spună însă adevărul.
RADU ILICEANU şi LAURA MOŢÎRLICHE