Sancţiunile acordate de ITM s-au dovedit legale

0
91

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a făcut cunoscută bilanţul pe 2014, în ceea ce priveşte soluţionarea în instanţă a cazurilor de nerespectare a legislaţiei, atât în ceea ce priveşte „relaţiile de muncă”, cât şi „securitatea şi sănătatea în muncă”. Procentajul proceselor câştigate este aproape de cel maxim (cca. 96%), chiar dacă ITM Dolj stă numai într-un specialist juridic.

În anul precedent, pe „Relaţii de Muncă” au fost aplicate  213 de amenzi (91 pentru „muncă fără forme legale”), dintre acestea 31% fiind contestate în instanţă. „Până la această dată, au fost soluţionate în instanţă, definitiv, 15 dosare, fiind pronunţate decât două hotărâri, prin care s-au anulat amenzile aplicate. De asemenea, instanţele au dispus nouă plângeri înaintate de angajator. Putem vorbi şi de aproximativ 62% de cazuri contestate în instanţe, 11 dintre dosare fiind soluţionate definitiv în favoarea noastră”, a declarat  Adina Boboş, purtător de cuvânt al ITM Dolj.

Amenzi şi la „SSM”

La rândul său, Cătălin Mohora, inspector şef al ITM Dolj, a precizat: «Pentru 91% din amenzile acordate pentru „muncă fără forme legale” contestabilă (şi care, până la această oră, au hotărâri definitive), instanţa a stabilit că starea de fapt a fost corect reţinură în actul sancţionator. În acelaşi timp, vreau să spun că avem un procentaj ridicat de câştigare a proceselor, chiar dacă avem numai un jurist. De asemenea, tot în 2014, pe „SSM” am acordat 143 de amenzi, aproximativ 10% dintre ele fiind atacate în justiţie».