Târgul de pe strada „Caracal” va fi dat în folosinţă la sfârşitul acestei luni. Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova, Cătălin Resceanu spune că noul amplasament este mai mare şi că va fi dotat cu pavilioane pentru comercianţi şi locuri de parcare pentru cumpărători. Primii care vor fi mutaţi sunt comercianţii de haine vechi care se găsesc acum pe locul fostei autobaze a RAT Craiova.
Pregătirile sunt pe sfârşite la noul târg de pe strada „Caracal”. Având la dispoziţie o locaţie extinsă, autorităţile locale au croit o piaţă de desfacere mult mai mare. Spre deosebire de alte amplasamente, cel de aici vor beneficia de toate condiţiile, fiind introduse deja reţelele de utilităţi, adică apă curentă, canalizare şi energie electrică. „Mai avem de pus la punct câteva detalii şi apoi va putea fi ocupat. Eu cred că va arăta foarte, foarte bine întrucât comercianţii vor găsi aici toate condiţiile. Cel mai important lucru însă e faptul că am amenajat un târg mult mai mare, care va fi pus la dispoziţie mai multor categorii de comercianţi”, a declarat Cătălin Resceanu, directorul pieţelor.
Comercianţii de haine vechi vor fi primii mutaţi
Cel mai sigur, noul târg va fi inaugurat la sfârşitul acestei luni, când se preconizează că se vor termina toate lucrările. Primii care vor fi mutaţi aici sunt comercianţii de haine vechi care şi-au vândut, până nu demult, marfa pe tarabele de lemn improvizate pe fosta autobază a RAT Craiova. „Sunt clienţii noştri şi am promis că o să le creăm condiţii bune. Ei ne-au înţeles şi, ca atare, vor fi primii pe care îi vom duce la noul amplasament”, a precizat Resceanu. Pe comercianţii de textile îi vor aştepta condiţii mult mai bune. Ei vor fi găzduiţi într-una din cele trei hale pe care le deţine târgul. Fiecare îşi va aranja aici tarabele şi vor putea să-şi desfăşoare comerţul în linişte, autorităţile dând asigurări, încă de pe acum, că nu vor mai fi mutaţi dintr-un loc în altul.
Legume şi fructe en-gros
Primarul Lia Olguţa Vasilescu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că o altă categorie de comercianţi va fi protejată. Comercianţii de legume şi fructe care provin din comunele învecinate Craiovei au fost luaţi în considerare, de asemenea, ca viitori „locatari” ai târgului încă de la întocmirea planurilor construcţiei. Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că, după ce s-au plâns prin intermediul primarilor că nu au loc în pieţele craiovene, producătorii agricoli autohtoni vor avea atribuită o hală. „Ne doream o piaţă de gros foarte mare. A fost o cerere şi a primarilor din localităţile Doljului care ne spuneau că producătorii nu prea au loc în pieţele din Craiova şi atunci am spus să facem o piaţă în care să intre doar producătorii, într-o hală de 10.000 de metri pătraţi. Şi le-am făcut şi lor loc aici”, a declarat primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu.
Trei hale cu tarabe şi locuri de parcare
Târgul de pe strada „Caracal” va avea o capacitate de 32.000 de metri pătraţi şi va fi amenajat sub forma a trei hale. „Construcţia a început din luna martie şi ar fi trebuit să fie deja terminat acum, dar, pe parcurs, anumite amenajări au devenit mai complexe şi de anvergură. Nici condiţiile meteo nu ne-au fost prielnice şi atunci ne-am văzut nevoiţi să mai amânăm puţin deschiderea târgului”, a mai spus Cătălin Resceanu. În incinta noului târg, se va desfăşura comerţ cu haine second-hand, fructe şi legume en-gros, păsări mici, materiale de construcţii, piese auto second-hand şi noi, precum şi obiecte pentru uzul gospodăresc. Autorităţile au dat asigurări că atât vânzătorii care se vor prezenta cu păsări vii, cât şi cei care vor scoate la vânzare maşini seconh-hand vor avea sectorul lor bine delimitat. În plus, cumpărătorilor li se vor asigura locuri de parcare în incinta târgului.
Va ridica încasările
Potrivit autorităţilor locale, pe lângă condiţiile mai bune oferite comercianţilor, noul târg va ridica şi încasările societăţii care administrează pieţele. Dorectorul Cătălin Resceanu susţine că tarifele de închiriere pe care le va practica administraţia nu vor fi mari, dar că sumele vor proveni din gradul de ocupare al noii locaţii. „S-au sectorizat toate pieţele, producătorii având locuri special amenajate, iar gradul de ocupare permanentă a ajuns la 90%. Cheltuielile cu serviciile executate cu terţi au scăzut cu 70% deoarece majoritatea lucrărilor au fost făcute în regim propriu, cu angajaţii. Reducere a cheltuieilor cu materialele de întreţinere, rechizite, materiale de curăţenie, mai mici cu 22% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi noul târg va avea contribuţia lui pentru că aceleaşi lucruri se vor practica şi acolo”, a mai spus Resceanu. Potrivit acestuia, societatea a fost adusă, de la 600.000 de lei – pierdere şi 300.000 de lei – facturi neachitate către furnizori la 40.000 de lei – profit. Rata facturilor neîncasate de la clienţi a scăzut cu 70%.