Evazionişti din trei judeţe „săltaţi” pentru un prejudiciu de peste 2,2 milioane euro

0
607

Poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au destructurat, ieri, o grupare infracţională specializată în spălare de bani şi evaziune fiscală, care a creat un prejudiciu de peste 2,2 milioane euro. În urma celor 24 de percheziţii făcute în Mehedinţi, Dolj şi Olt, oamenii legii au ridicat 18 persoane, între care se află Violeta Crăciun, director executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Mehedinţi şi comisarul şef al Gărzii Financiare Mehedinţi, Gheorghe Huza, acuzaţi că i-au sprijinit pe membrii grupării în activitatea infracţională. Toţi suspecţii au fost duşi, pe rând la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru audieri, urmând ca la final să fie dispuse măsurile necesare.

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, cu sprijinul SCCO Mehedinţi şi SCCO Olt, au făcut, ieri dimineaţă, 24 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi (21), Dolj (1) şi Olt (2), la locuinţele şi la sedii de societăţi comerciale aparţinând unor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

„Membrii grupării au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând mai multe societăţi comerciale, controlate direct sau prin persoane interpuse, prin înregistrarea în evidenţele contabile a unor facturi fiscale aferente unor operaţiuni comerciale fictive, în cuantum de peste 29.000.000 lei, pentru care au dedus în mod ilegal TVA şi au diminuat impozitul pe profit. Activitatea infracţională a fost sprijinită de către un comisar şef din cadrul Gărzii Financiare Mehedinţi si un director executiv în cadrul DGFP Mehedinţi”, au comunicat reprezentanţii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Mai exact, potrivit anchetatorilor, Viorel Sorin Duducea, patronul SC Via Vita Construcţii SRL din Mehedinţi, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat prin care au creat un circuit financiar-bancar fraudulos, în care au fost şi sunt angrenate mai multe societăţi comerciale din judeţul Mehedinţi, dar şi din Dolj şi Olt. Gruparea, aflată în vizorul poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată de anul trecut, prin acţiuni circumscrise evaziunii fiscale şi beneficiind sprijinul comisarului şef al Gărzii Financiare Mehedinţi, Gheorghe Huza, şi al Violetei Crăciun, director executiv al DGFP Mehedinţi a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu peste 2,2 milioane de euro. Din acest circuit se pare că face parte şi SC Ardia SRL, din judeţul Olt, patronul acesteia, Remus Anghelescu, fiind ridicat, ieri, din Craiova, unde locuieşte fără forme legale. Oamenii legii i-au percheziţionat şi locuinţa din Slatina, dar şi sediul societăţii.

În urma descinderilor au fost ridicate documente contabile, calculatoare, sume de bani, dar şi un seif, 18 persoane fiind aduse la Craiova, la sediul DIICOT, pentru audieri. Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI – Direcţia Judeţeană de Informaţii Mehedinţi şi Direcţia Judeţeană de Informaţii Timiş.