Reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), ai Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai organizaţiei de producători Hortifruct s-au reunit sâmbătă pentru a evalua pierderile producătorilor români de castraveţi. „Ne-am reunit să evaluăm pierderile producătorilor de castraveţi. Ca urmare a întreruperii exporturilor către Cehia şi Germania, producătorii au pierderi de 100.000 de euro pe zi. (…) În urma evaluărilor estimăm pierderi de nouă milioane euro pentru următoarele două luni pentru comerţul intern şi cel intracomunitar. Analizăm situaţia şi o vom prezenta Comisiei Europene, care va stabili modul prin care vom despăgubi producătorii”, a declarat, sâmbătă, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu. Această situaţie a apărut în urma anunţului autorităţilor germane privind o epidemie de gastroenterită cauzată de castraveţi contaminaţi cu bacteria E.coli enterohemoragică. Este a treia zi în care Germania, Cehia şi Bulgaria au sistat importurile de castraveţi româneşti. Mai mult decât atât, producătorii se plâng că supermarketurile din ţara noastră au redus cu aproape 80% comenzile de castraveţi româneşti, pentru că nu-i mai cumpără nimeni.
În aceste condiţii, producătorii de la Popeşti-Leordeni au încărcat, sâmbătă, câteva camionete cu castraveţi, pentru a le împărţi oamenilor din satele de pe lângă Bucureşti. Deşi iniţial au fost de acord, după ce s-au mai gândit puţin, primarii de la Cernica, Mogoşoaia, Popeşti-Leordeni şi Ciolpani le-au interzis producătorilor de castraveţi acest lucru. Toate dubele pline cu castraveţi au fost întoarse din drum. Chiar dacă analizele au demonstrat că avem un produs curat, castraveţii noştri nu pun în pericol nici viaţa şi nici sănătatea oamenilor, totuşi primarii de pe lângă Bucureşti spun că se tem. Castraveţii ar putea îmbolnăvi localnicii.