Peste 150 de muzee din toată țara vor rămâne deschise până târziu în noapte, pe 18 mai

0
495
Cu ocazia Nopții Muzeelor 2019, care va avea loc în 18 mai, peste 150 de spații ale unor muzee și entități culturale publice și private din țară vor fi deschise pentru expoziții, intervenții și experimente artistice, proiecții, dans, piese de teatru și concerte. Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR), fiind așteptat cu mare interes în fiecare an.
Anul acesta marchează cea de-a 15-a ediție a Nopții Muzeelor, considerată unul dintre cele mai puternice brand-uri culturale din țară la nivelul consistenței ofertei muzeale și culturale și a interesului publicului. Cu ocazia acestui eveniment, mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte și milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi, însoțiți de prieteni și familii.
Până în acest moment, în circuitul muzeal bucureștean s-au înscris peste 50 de muzee și spații expoziționale neconvenționale, alături de alte entități culturale, ce propun evenimente culturale alternative. În țară există deja înscrise peste 100 de muzee și entități culturale diverse, lista completă urmând a fi afișată în curând pe site-ul noapteamuzeelor.org și pe pagina de Facebook a evenimentului. Ea va include, desigur, și de această dată, și Muzeul Olteniei, cu cele trei secții ale sale, și Muzeul de Artă din Craiova.
Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în Berlin, în anul 1997. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit, astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” („Printemps des musées”), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică.
Ulterior, în 2001, evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub Înaltul Patronaj al Secretarului său General și având ca public-țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. În 2005 a fost mutat pe durata nopții și s-a adresat tinerilor și familiilor, extinzându-se în toată Europa. Noaptea Muzeelor este organizată astăzi în sâmbăta cea mai apropiată de 18 mai, data adoptată de Consiliul Internațional al Muzeelor drept Ziua Internațională a Muzeelor.