Ploile au făcut prăpăd la Cleanov

0
544

Ploile continuă să facă probleme în judeţul Dolj. Precipitaţiile căzute în noaptea de duminică spre luni, care au continuat şi dimineaţa, au făcut ca apele Jiului să crească mult peste cota de atenţie, iar la Răcari chiar peste cota de inundaţie. Necazuri au adus şi cursuri de apă mai mici, care acum s-au umflat de la ploi şi au inundat gospodăriile în multe localităţi ale Doljului. Printre cele mai afectate este satul Cleanov ce aparţine comunei Carpen, unde apa a pătruns chiar şi în case. În tot acest timp, autorităţile au intervenit pentru a-i evacua pe cei aflaţi în pericol şi pentru a scoate apa din gospodării.

Pentru că este aşezat într-o zonă cu foarte multe văi, fiind traversat de pârâul Desnăţui, satul Cleanov a fost unul dintre cele mai afectate în urma ploilor abundente din ultimele zile. Problemele au început de duminică, de la prânz, când apa de pe versanţi s-a adunat, a trecut peste un pod din localitate şi a intrat direct în gospodăriile oamenilor. Totul s-a petrecut foarte repede şi autorităţile nu au mai avut timp să intervină, multe case fiind inundate. În câteva puncte ale satului Cleanov, apa a fost aşa de mare încât oamenii nu au mai putut să-şi părăsească locuinţele, forţele de intervenţie venind cu barca până la pragul caselor pentru a-i evacua. Numai că ploile nu s-a oprit. Precipitaţiile au căzut şi în noaptea de duminică spre luni, complicând şi mai mult situaţia, astfel că, luni dimineaţă, şi mai multe gospodării erau pline cu apă. Printre clădirile inundate se număra duminică şi grădiniţa din localitate, dar autorităţile locale au reuşit să scoată apa la timp astfel încât ieri copiii s-au putut întoarce în sălile de curs.

50 de case au fost afectate

La Cleanov, 50 de case au fost afectate de viitură, 15 dintre acestea mai grav, dar pompierii au reuşit să scoată cu motopompele apa din locuinţe. „Au fost nişte zile foarte grele pentru noi. 50 de case au fost afectate de inundaţii, dar noi am făcut tot ce am putut pentru a salva bunurile oamenilor. Am primit sprijinul pompierilor care au fost aici 24 din 24 de ore ajutându-ne cu tot ce s-a putut”, a declarat Ştefan Vasilca, primarul comunei Carpen.

Tot la Cleanov au fost inundate şi 200 de hectare de teren agricol pe care localnicii cultivaseră grâu şi porumb şi care acum sunt compromise. Pentru a evalua pagubele ce au rămas în urma viiturii, autorităţile locale lucrau ieri la un bilanţ în care să se reflecte situaţia reală din gospodării. Din câte se pare, multe păsări şi animale au pierit din cauza revărsării apelor acestea nemaiputând să se adăpostească.

5.000 de saci cu nisip pentru a apăra gospodăriile

Ca urmare a inundaţiilor produse în mai multe localităţi doljene, specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Jiu au acţionat în punctele critice alături de reprezentanții celorlalte instituții implicate cu peste 5.000 de saci cu nisip, buldoexcavatoare, autobasculante, autoutilitare, buldoexcavatoare, un excavator pe șenile şi motopompe. Conducerea A.B.A Jiu  a dispus luarea măsurilor de monitorizare a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice. „Administrația Bazinală de Apă Jiu prin Sistemul de Gospodădire a Apelor Dolj monitorizează în continuare evoluţia nivelurilor şi debitelor pe cursurile de apă, precum şi starea lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare aflate în administrare. Pe sectoarele neîndiguite A.B.A Jiu acţionează şi este pregătită să acţioneze dacă situaţia o impune cu formaţii de intervenţie operativă ale S.G.A. Dolj, fiind mobilizaţi cu materiale şi  mijloace de intervenţie pentru ajutorarea Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă prin Serviciile de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor din arealul afectat, în acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor inundaţiilor, până la îndepărtarea pericolului şi revenirea situaţiei la normal”, a afirmat Marin Talău, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Jiu.

Cod portocaliu de inundații pe Jiu, până la ora 14.00

Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii, astfel încât acesta rămâne valabil până astăzi la prânz, pentru şapte judeţe: Dolj, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Vâlcea, Prahova şi Olt. Potrivit avertizării, există risc de inundaţii în apropierea râurilor din bazinele hidrografice: Jiu pe sector aval confluenţă Motru – amonte S.H Podari (judeţul Dolj), afluenţi ai Argeşului superior (judeţul Argeş) şi pe Sabar (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

Totodată, va fi cod galben, până azi la ora 14.00, pe râurile din bazinele hidrografice: Timiş, Bârzava, Cerna (judeţele Timiş şi Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judeţul Dolj), pe Jiu sector aval S.H. Sadu şi pe afluenţii săi din judeţele Gorj, Mehedinţi şi Dolj, pe unii afluenţi ai Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea, Dolj şi Sibiu, pe unii afluenţi ai Mureşului din judeţul Hunedoara, pe Vedea (judeţele Teleorman şi Olt), Argeş (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa).

Aceste fenomene se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai acestor râuri şi pe cursurile de apă necadastrate.

Veste bună din partea meteorologilor: vremea se încălzește

Meteorologii vin, însă, cu veşti bune. Chiar de astăzi, vremea se ameliorează fiind aşteptate temperaturi ridicate în tot judeţul. Mai mult decât atât, soarele va străluci pe parcursul întregii săptămâni. „Cerul va deveni variabil în tot cursul acestei săptămâni. Izolat, în timpul după-amiezelor, la deal şi la munte rămân posibilităţi de averse de ploaie şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări”, a precizat Ion Marinică, meteorolog în cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia.

Până miercuri temperaturile vor atinge valori maxime cuprinse între 16 şi 23 de grade  Celsius, iar de joi vremea se încălzeşte şi mai bine, temperaturile maxime ajungând până la 27 de grade. Minimele care se vor înregistra în cursul nopţilor şi al dimineţilor vor fi între 9 şi 16 grade Celsius. Aceste temperaturi se vor menţine potrivit meteorologilor toată săptămâna, urmând ca de pe data de 12 mai să se întoarcă ploile. „Aceste ploi nu sunt atipice, este ceva obişnuit pentru că lunile mai şi iunie sunt caracterizate printr-o instabilitate accentuată a vremii. Vorbim de vreme frumoasă în iulie şi august, dar nici atunci nu sunt excluse precipitaţiile”, a mai spus meteorologul de serviciu Ion Marinică.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU