Foști directori ai SC Construcții Feroviare Craiova condamnați definitiv pentru mită

0
207

Costică Radovici şi Aurel Niţu, fost director general de la SC Construcţii Feroviare Craiova, respectiv fost director economic la aceeași societate, au fost condamnați definitiv la câte 4 ani de închisoare pentru luare de mită. Hotărârea a fost pronunțată la Curtea de Apel Craiova, pe 30 aprilie a.c., cei doi fiind ridicați de polițiști și încarcerați în arestul IPJ Dolj, de unde vor ajunge în penitenciar pentru ispășirea pedepselor. În același dosar, Marian Enache (fost Dragomir), director al unei firme din Constanţa la momentul comiterii faptelor, de la care Radovici și Nițu au primit mită, a fost achitat.

În decembrie 2010 procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova îi trimiteau în judecată pe Costică Radovici şi Aurel Niţu, fost director general de la SC Construcţii Feroviare (CF) Craiova, respectiv fost director economic la aceeași societate, și pe Marian Enache, directorul SC ALI PROSPERITY SRL Constanţa pentru luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecinţe deosebit de grave, respectiv  dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave.  Potrivit rechizitoriului întocmit în cauză, în anul 2002,  Marian Enache, directorul SC ALI PROSPERITY SRL Constanţa, l-a cunoscut pe economistul de la SC Construcții FeroviareCraiova şi l-a rugat să îl prezinte directorilor Costică Radovici şi Aurel Niţu pentru a aranja livrarea către firma din Craiova de combustibili, precizând că acceptă ca stingerea obligaţiilor de plată să se facă prin compensare.  Cei trei s-au întâlnit, iar Radovici a pretins în numele său şi al directorului economic Aurel Niţu ca livrarea combustibilului să se facă la suma de 20 de bani pe litru. În schimb, Costică Radovici urma să accepte încheierea de contracte de vânzare-cumpărare de produse petroliere de la SC ALI PROSPERITY SRL, dar şi efectuarea de plăţi în avans către SC ALI PROSPERITY, reprezentând achitarea contravalorii produselor petroliere.
Procurorii au stabilit că, în fapt, Radovici a dispus achiziţionarea de produse petroliere de la SC ALI PROSPERITY Constanţa la preţuri mai mari decât cele prevăzute în contractele de vânzare-cumpărare aprobate în Consiliul de Administraţie al societăţii. În toate contractele încheiate între CF Craiova şi SC ALI PROSPERITY s-a menţionat că preţul convenit de părţi este preţul Rafinăriei Petromidia la data când are loc livrarea motorinei, însă această prevedere nu a fost respectată la nici o livrare. De fapt, Enache cumpăra motorina de la Petromidia cu banii plătiţi în avans de CF Craiova, după care livra combustibilul la societatea din Craiova la un preţ mai mare. De asemenea, procurorii anticorupție au mai stabilit că directorul general a dispus efectuarea de plăţi în avans către firma din Constanţa, aducând în acest fel CF Craiova un prejudiciu total de 256.779,1 lei.

Șpăgi… cu repetiție

Conform anchetatorilor, în schimbul favorurilor făcute SC ALI PROSPERITY, Radovici şi Niţu au primit de la Enache diverse sume de bani şi alte avantaje materiale. În cursul lunii septembrie 2003, Enache i-a dat lui Radovici 14.000 de euro, iar în decembrie 2003, Radovici a primit de la Enache 3.000 de euro, pentru a aproba vânzarea către SC ALI PROSPERITY a unei cantităţi de îngrăşăminte chimice provenite de la Doljchim în contul datoriilor pe care aceasta le avea faţă de CF Craiova. Tot în toamna anului 2003, Niţu a pretins şi primit de la Enache suma de 40.000 de lei. Conform declaraţiilor lui Marian Enache, banii reprezentau o parte din suma de aproape 100.000 de lei pe care o primise de la o altă persoană, cu titlul de plată a contravalorii unei cantităţi de îngrăşăminte chimice. Se pare că Enache s-ar fi plâns că suma pretinsă de Niţu este prea mare, cel din urmă afirmând că va împărţi banii cu Radovici. Din probatoriul administrat de anchetatori nu s-a stabilit că Niţu i-ar fi dat o parte lui Radovici. Nici unul dintre inculpați nu și-a recunoscut faptele, dosarul fiind înregistrat și judecat la Tribunalul Dolj.

Pedepse scăzute la apel

În iulie 2012 judecătorii de la Tribunal au pronunțat sentința, cei trei fiind găsiți vinovați și condamnați. Aurel Nițu și Costică Radovici au primit câte 5 ani de închisoare fiecare, iar Marian Enache, care era recidivist a primit 12 ani de închisoare. Atât inculpații, cât și procurorii DNA Craiova au declarat apel, care a fost soluționat de judecătorii Curții de Apel Craiova pe 30 aprilie a.c. Intrarea în vigoare a noilor coduri, penal și de procedură penală, a fost de bun augur pentru inculpați. Cel mai câștigat a fost Marian Enache, față de care a încetat procesul ca urmare a intervenției prescripției, bărbatul scăpând în acest fel de pedeapsă. Nițu și Radovici au obținut reducerea cu un an a pedepselor primite la Tribunal, ambii fiind condamnați la câte 4 ani de închisoare. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, ambele mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele celor doi au fost puse în executare. Nițu și Radovici au fost ridicați de la domicilii și introduși în arestul IPJ Dolj, de unde vor fi transferați în penitenciar pentru ispășirea pedepselor.