”Revizuirea legii 422 ar putea salva clădirile cu valoare istorică ale orașului nostru”

0
501

Anişoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: ”Revizuirea legii 422 privind protejarea monumentelor istorice  precum și adoptarea Codului Patrimoniului Cultural Național ar putea salva clădirile cu valoare istorică și arhitecturală ale orașului nostru”

Memoria Craiovei trebuie salvată! În ultimii doi ani noi cei din ALDE am atras atenția asupra pericolului de a fi șterse repere importante ale identității orașului nostru. Stau mărturie apelurile noastre în media locală dar și interpelarea privind protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi istoric al județului Dolj, făcută în 19 aprilie 2017, în Parlamentul României de către președintele ALDE Dolj, deputatul Ion Cupă.

Reiterăm prin acest comunicat opțiunea noastră clară de a fi demarată la nivelul autorităților locale o dezbatere publică cu participarea societății civile craiovene, a arhitecților, juriștilor și oamenilor de cultură pentru a identifica soluții de stopare a lichidării a  zeci de clădiri cu valoare de patrimoniu ale orașului nostru.

Nevoia de profit a proprietarilor unora din aceste clădiri o putem înțelege însă nevoia de profit pe termen lung a Craiovei ar trebui să prevaleze.

Considerăm că până la adoptarea noului PUG al orașului ar trebui sistată acordarea de autorizații de demolare a clădirilor mai vechi de 1950 sau acordate cu totul execeptional în baza unui aviz special.

În același timp facem apel la parlamentul țării de a revizui Legea 422/2010 pe de o parte și de a adopta Codul Patrimoniului Cultural Național, instrumente de ordin legislativ care ar putea reglementa durabil situația unor astfel de imobile, clasarea lor că monumente istorice.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ