5.000 de doljence incluse într-un program de reducere a mortalităţii materne

0
457

Peste 5.000 de femei din judeţul Dolj, cu vârste cuprinse între 15 şi 40 de ani, vor beneficia în următorii trei ani de un amplu program de reducere a mortalităţii materne. Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” se va desfăşura în comunele Argetoaia, Bralostiţa, Breasta, Bucovăţ, Carpen, Cernăteşti, Coţofenii din Dos, Predeşti, Scăeşti şi Sopot şi vizează persoanele vulnerabile din aceste comunităţi rurale.

Evenimentul de lansare a proiectului „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame”, derulat de Fundaţia World Vision, alături de compania farmaceutică Merck Sharp and Dohme (MSD) România, a avut loc ieri, în sala Consiliului Judeţean Dolj. La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale, instituţiilor medicale şi de protecţia copilului, ai societăţilor profesionale, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.

„Am convingerea că prin acest proiect putem schimba radical viaţa femeilor din comunităţile rurale, le putem ajuta să îşi cunoască şi să îşi exercite drepturile de accesare a serviciilor de sănătate maternă şi reproductivă, de planning familial. Doar dezvoltând şi capacitând comunităţile locale, crescând gradul de informare, educaţie şi responsabilizare ne putem atinge obiectivul de a preveni decesele materne evitabile şi de a avea copii doriţi şi sănătoşi. România merită alte statistici în privinţa sănătăţii materno-fetale şi sunt convinsă că vom reuşi să le schimbăm împreună”, a declarat dr. Cornelia Paraschiv Scărlătescu, managerul de proiect.

Proiectul se va derula în Dolj, Vâlcea şi Vaslui

Proiectul desfăşurat de World Vision se va derula în următorii trei ani şi se va adresa unui număr de 15.000 de femei din 30 de comunităţi vulnerabile din trei judeţe – Dolj, Vaslui şi Vâlcea, cu obiectivul de a crea un model de succes pentru reducerea cazurilor de mortalitate maternă, prin prevenirea sarcinilor nedorite şi prin susţinerea accesului la servicii medicale de calitate pentru sarcinile dorite. În Dolj, evaluarea iniţială a comunităţilor a identificat 101 gravide şi 11 minore însărcinate care vor putea beneficia de sprijin şi consiliere în cadrul acestui proiect, încă de la început.

Proiectul „Mame pentru viaţă. Viaţă pentru mame” este finanţat din fonduri câştigate de World Vision România ca parte a unui grant global MSD for Mothers, ce se ridică la 500.000 de dolari pentru următorii 3 ani. MSD for Mothers este o iniţiativă cu o durată de 10 ani, ce aplică expertiza MSD şi experienţa în abordarea provocărilor medicale de la nivel mondial pentru a reduce mortalitatea maternă în întreaga lume.

Rata mortalităţii materne în România, dublă faţă de UE

Rata mortalităţii materne în România este de peste două ori mai mare faţă de media UE, de trei ori mai mare decât în Slovacia, Slovenia şi Bulgaria, de aproape şase ori mai mare decât în Italia şi Spania şi de aproape zece ori mai mare decât în Austria şi Polonia. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în privinţa sarcinilor şi avorturilor la minore, ceea ce indică atât lipsa educaţiei pentru sănătate, cât şi accesarea redusă a serviciilor de planning familial. Intervenţiile din cele 30 de comunităţi – selectate pe baza ratei sărăciei şi a ratei mortalităţii materne – vor contribui la îmbunătăţirea competenţelor cadrelor medicale, prin servicii medicale integrate, pre şi post natale.

În cadrul proiectului vor fi desfăşurate campanii educaţionale de către educatorii voluntari recrutaţi din cadrul comunităţilor, va fi facilitat accesul femeilor vulnerabile la servicii medicale şi vor fi folosite, într-un mod inovator şi adaptat acestor comunităţi, soluţii tehnologice pentru asistenţa prenatală şi planning familial. 225 de furnizori de servicii medicale din aceste judeţe vor fi incluşi în proiect, alături de autorităţi locale, participând la crearea unui model sustenabil de oferire a unor servicii integrate, adaptate nevoilor grupului ţintă.

Printre acţiunile incluse în proiect se numără elaborarea şi promovarea de cursuri de învăţare de la distanţă pentru personalul medical, puse la dispoziţie prin intermediul unei platforme online, prin utilizarea infrastructurii digitale existente. De asemenea, va fi facilitat accesul femeilor la îngrijire maternală, prin crearea de grupuri care să sprijine diseminarea informaţiilor şi va fi mediatizată relaţia dintre personalul medical şi femeile din cadrul grupului vulnerabil. Nu în ultimul rând se doreşte creşterea capacităţii autorităţilor locale şi centrale de a asigura accesul neîntrerupt al femeilor la servicii integrate de îngrijire maternală şi de planificare familială.