Ministrul Duşa, la sărbătorirea Zilei NATO: România, membră în cea mai de succes alianţă din istoria omenirii

0
124

Ministrul Apărării, Mircea Duşa a declarat, ieri, cu ocazia sărbătoririi Zilei NATO şi a Zilei Porţilor Deschise la sediul MApN, că România şi-a asumat ”cu seriozitate” statutul de membru cu drepturi depline a ”celei mai de succes alianţe politico-militare din istoria omenirii”.

Ministrul Apărării, Mircea Duşă a amintit în discursul său faptul că anul trecut, România a sărbătorit 10 ani de când drapelul nostru naţional a fost arborat, pentru prima dată, la sediul central al NATO, alături de drapelele celorlalte state membre ale Alianţei, acest moment istoric fiind marcat, în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie, declarată Ziua NATO în România.

Duşa a afirmat că statutul de membru NATO al ţării noastre este ”cea mai importantă măsură de securitate pe care o are România, în contextul în care situaţia de securitate, în zonă, s-a schimbat foarte mult”. ”A fost primul mare obiectiv strategic al României, după anul 1989, obiectiv prin care militarii români, prin profesionalism şi dedicare, prin acţiuni ferme în teatrele de operaţii sau în ţară, prin modernizarea armatei, au contribuit în mod semnificativ. Iată că intrarea în cel de-al doilea deceniu al României ca ţară NATO ne găseşte într-o realitate geopolitică şi pe coordonate de securitate regională şi globală radical diferite”, a afirmat Duşa.

Ministrul Apărării a precizat că militarii români ”şi-au cucerit, cu arma în mână, respectul camarazilor din celelalte armate precum şi aprecierea liderilor militari şi politici, ai ţărilor aliate”, adăugând că a primit nenumărate felicitări pentru prestaţiile impecabile ale militarilor români în teatrele de operaţii din afara ţării. ”Avem oameni valoroşi, profesionişti, respectaţi, căliţi în teatre, care au cunoscut realităţile noilor condiţii de luptă din praful Afganistanului şi nisipul Irakului….”, a mai declarat ministrul Apărării, cu ocazia Zilei NATO.