Ziua Mondială a Sănătăţii, sărbătorită anual pe data de 7 aprilie, are ca temă anul acesta hipertensiunea arterială. Promovând sloganul „Sub presiune – Elimină-ţi riscul de infarct miocardic şi accident cerebral – verifică-ţi tensiunea arterială!”, specialiştii încearcă să sensibilizeze populaţia, avertizând asupra riscurilor pe care le presupune această boală. Cu această ocazie, medicii oferă craiovenilor posibilitatea să-şi testeze gratuit sănătatea.
Sărbătorită anual încă din 1950, Ziua Mondială a Sănătăţii evidenţiază problemele majore de sănătate publică la nivel global. Dacă urmărim statisticile din domeniu, nu este de mirare faptul că pentru anul acesta s-a ales ca temă hipertensiunea arterială (HTA). Considerată de unii „boala secolului”, hipertensiunea arterială reprezintă una dintre cele mai serioase probleme ale societăţii moderne. Ceea ce o face şi mai periculoasă este lipsa simptomelor specifice, de unde şi denumirea de „ucigaşul tăcut”. HTA constituie un factor de risc major pentru creier, accidente vasculare sau atacuri ischemice tranzitorii, inimă, angină, infarct de miocard, insuficienţă cardiacă şi alte boli cardiace, boli renale şi diabet zaharat.
Hipertensiunea arterială este o problemă care afectează o pătrime din populaţia mondială. Potrivit datelor oficiale, 6% din decesele înregistrate la nivel global sunt atribuite acestei maladii. Nici în România situaţia nu este încurajatoare, existând o prevalenţă de 44,92%. Numai în judeţul Dolj, anul trecut s-au înregistrat 2.383 de decese cauzate direct de HTA, au fost luate în evidenţă 5.256 de cazuri noi şi alţi 69.769 de bolnavi sunt în continuare supravegheaţi.
Tensiunea şi glicemia, la control
Direcţia de Sănătate Publică Dolj, împreună cu partenerii locali, Asociaţii şi Organizaţii Neguvernamentale, dar şi instituţii publice, au organizat o serie de activităţi în această perioadă în scopul promovării unor modele şi comportamente sănătoase privind relaţia dintre stilul de viaţă şi tensiunea arterială. Săptămâna aceasta au avut loc întâlniri şi discuţii interactive cu elevi şi profesori în cadrul Programului „Şcoala altfel”. Au fost distribuite materiale informative. Partenerii acestei acţiuni au fost mai multe unităţi şcolare din judeţ, cabinete medicale şcolare şi Crucea Roşie, filiala Dolj.
De asemenea, duminică, 7 aprilie a.c., la ora 11.00, va avea loc o campanie de măsurare a tensiunii şi glicemiei, vor fi distribuire de materiale informative, şi vor avea loc discuţii interactive în cadrul Clubului de sănătate organizat de „Asociaţia pentru Sănătatea şi Educaţia Familiei” la sediul din strada „Mitropolit Firmilian” nr.18 Craiova. Tot duminică, dar de la ora 13.00, se va desfăşura un trainning cu tema „Tensiunea arterială şi bolile cardiovasculare” organizat de voluntari ai Societăţii Studenţilor Farmacişti din Craiova la sediul facultăţii de Farmacie, strada „Petru Rareş” nr. 4.
Admirabil site-ul Directiei Medicale Dolj, http://www.dspdolj.ro, unde gasesti tot timpul materiale bune despre sanatate si sfaturi
Comments are closed.