Prof. univ. dr. Ion Roşculescu, o viaţă în slujba Medicinei

0
1808

Pionierul anatomiei patologice oltene, cel care a înfiinţat în anii ’50 primul laborator de anatomie patologică la Craiova, prof. univ. dr. Ion T. Roşculescu şi-a dedicat întreaga viaţă dezvoltării medicinei. În semn de recunoştinţă, ieri a fost sărbătorit, de studenţii şi profesorii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova la împlinirea vârstei de 90 de ani.  

Ion Roşculescu

Prof. univ. dr. Ion Roşculescu s-a născut pe 5 aprilie 1923, în comuna Greceşti, judeţul Dolj. După absolvirea Facultăţii de Medicină din Bucureşti, s-a format ca anatomopatolog la şcoala de anatomie patologică bucureşteană a profesorului Emil C. Crăciun şi la Institutul de Specializare şi Perfecţionare Bucureşti. A parcurs toate treptele ierarhiei profesionale, câştigând fiecare grad prin concurs de la medic secundar în 1952, medic specialist în anul 1957 şi medic primar în 1962. Ca o dovadă a devotamentului pe care tot timpul l-a purtat pentru locurile natale, în 1952 a refuzat să rămână la Bucureşti şi s-a întors la Craiova pentru a înfiinţa aici primul laborator de anatomie patologică, într-o perioadă în care în care în toată Oltenia activa un singur medic legist.

Contribuţie la înfiinţarea Facultăţii de Medicină din Craiova

Tot prof. Roşculescu se numără printre medicii care au făcut lobby pentru înfiinţarea la Craiova a Facultăţii de Medicină. Şi-a început cariera didactică universitară ca şef de lucrări, devenind apoi conferenţiar, în 1973, şi profesor în 1991. Tot din 1991 a fost atestat şi conducător de doctorat. A fost membru în consiliile de conducere ale unor societăţi ştiinţifice naţionale, precum Societatea Română de Morfologie Normală şi Patologică (1956), Societatea de Patologie Comparată din România (1964), Societatea de Histochimie şi Citochimie (1973) şi Societatea Naţională de Oncologie. A fost, de asemenea, din anul 1967, membru corespondent al Societăţii Franceze de Patologie Comparată din Paris. A făcut parte din colegiul de redacţie al „Revistei de Morfologie Normală şi Patologică”, din 1956, iar apoi membru în Comitetul Consultativ al Revistei „Revue Roumaine de Morphologie et d’Embriologie” a Academiei de Ştiinţe Medicale.

Peste 260 de lucrări ştiinţifice, în aproape jumătate de veac de carieră

Doctorul craiovean are o bogată activitate ştiinţifică, fiind autorul a peste 260 de lucrări ştiinţifice privind patologia tumorală a glandei mamare, tumorile copilului sau patologia tumorală a aparatului genital feminin, prezentate la diferite simpozioane, manifestări ştiinţifice, congrese medicale din ţară şi străinătate, dintre care 60 de lucrări au fost publicate în „Revista de Morfologie Normală şi Patologică” şi în alte reviste de specialitate.

De-a lungul timpului a fost răsplătit cu diplome şi medalii, dintre care „Evidenţiat în Munca Medico-Sanitară” (1953), Medalia „Meritul Sanitar” (1971), Diploma de „Profesor de Onoare” UMF Craiova (1997), Diploma de Excelenţă depusă în scopul ocrotirii sănătăţii populaţiei din România, CMR (2002), Diploma de Onoare a Societăţii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică din România pentru activitatea desfăşurată în sprijinul copiilor care suferă şi speră, Diploma de Onoare pentru întreaga activitate didactică şi ştiinţifică MEC (2003).

Diplomă de excelenţă din partea UMF Craiova

În semn de mulţumire pentru contribuţia adusă la dezvoltarea şcolii craiovene de medicină, ieri, reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova i-au acordat prof. Roşculescu o Diplomă de Excelenţă chiar la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Rectorul, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, a prezentat cadrelor universitare de la UMF Craiova activitatea prodigioasă de aproape jumătate de veac a profesorului Ion Roşculescu. Apoi, împreună cu preşedintele Senatului universitar, Tudorel Ciurea, i-au oferit prof. dr. Ion Roşculescu diploma de excelenţă pentru „aportul la înfiinţarea şi dezvoltarea Facultăţii de Medicină din Craiova, pentru întreaga activitatea didactică şi profesională în folosul comunităţii, pentru ştiinţă şi progres”.