Forumul Economic Regional Oltenia, la a doua ediţie în Craiova

0
181

Pe 10 şi 11 aprilie va avea loc, la Craiova, cea de-a doua ediţie a Forumului Economic Regional Oltenia – FERO 2013. Evenimentul este organizat de Fundaţia „Constantin Popeci”, cu sprijinul Primăriei Craiova, a Consiliului Judeţean Dolj şi a Universităţii din Craiova, fiind considerată cea mai importantă acţiune de acest gen care se desfăşoară în ţară. 

Constantin Popeci a dezvăluit, ieri, într-o conferinţă de presă, că ediţia din acest an va avea un impact mai mare decât cea de anul trecut, care a fost considerată un real succes. Până în prezent, au confirmat participarea la Forum reprezentanţii ambasadelor mai multor state, precum Ungaria, Chile, Vietnam, Croaţia, Bosnia, Austria, Pakistan, Macedonia, Malaezia, Moldova, Danemarca şi Belgia. De asemenea, şi-au anunţat prezenţa şi premierul României, Victor Ponta, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precum şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Din Oltenia vor participa preşedinţii consiliilor judeţene, precum şi primarii din peste 30 de localităţi.

Ambasadori din 12 ţări vor fi prezenţi la Craiova

Forumul din acest an va fi structurat pe trei secţiuni: industrie, agricultură şi dezvoltare regională-fonduri europene. Organizatorii au anunţat că discuţiile vor viza problemele cu care se confruntă producătorii agricoli şi industriali, „de a căror dezvoltare depinde revitalizarea economiei şi viitorul Olteniei în contextul anunţatei regionalizări a ţării”. Subiectul acesta va fi coroborat cu noul exerciţiu bugetar european 2014-2020 şi cu necesitatea stabilirii unei strategii de atragere a fondurilor europene. În plus, prezenţa ambasadorilor din cele 12 ţări va constitui un prilej pentru firmele participante de a prospecta noi pieţe de desfacere, iar pentru autorităţi de a contracta noi posibili investitori.

 

 

Constantin Popeci, preşedintele SC Popeci Utilaj Greu:

«De la an la an, acest Forum va avea un impact în societate. Aşa cum înainte erau firme din Statele Unite care au luat utilaje de la noi, tot aşa vrem să devină şi Craiova. Noi, în Dolj, suntem cam pe primul loc în ceea ce priveşte şomajul, pentru că avem în jur de 8,6-8,7%. Vâlcea are 5,5%, iar Oltul are 3,1%, deci practic nu are şomaj. Noi am reuşit mai demult să-i înlăturăm pe cei de la Coca-Cola, pe cei de la Carrefour pentru că am crezut că vor veni şi ne iau banii de aici. S-a dezvoltat inclusiv Pirelli, care, după cum ştiţi, este la Slatina. Dar şi Slatina este în Oltenia şi noi lucrăm cu ei foarte mult în perioada aceasta, proiectăm şi facem utilaje pentru ei, pentru Gorj, dar trebuie să ne integrăm ca să lucrăm foarte bine».

Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei:

«Acum sunt aici doar ca invitat, dar sperăm că, de la anul, să fim şi organizatori cu adevărat. Anul acesta punem la dispoziţie doar o sală a Primăriei Craiova unde să se poată discuta cu oficialităţile. Este o acţiune de importanţă pentru Craiova pe care noi o susţinem la fel cum susţinem toate evenimentele de atragere a investitorilor spre Craiova. Din ce am remarcat până acum, şi cu ambasadorii cu care m-am întâlnit, şi cu oamenii de afaceri din străinătate, se ştiu foarte puţine lucruri despre oraşul nostru şi despre facilităţile pe care le putem oferi, chiar şi despre Parcul Industrial. Când au venit reprezentanţii celor 200 de companii din China, am avut surpriza să realizez că le putem face facilităţi mult mai mari decât Bucureştiul. Ei au încercat de un an să ajungă la o oportunitate de afaceri, dar nu au reuşit. De luna viitoare, se vor deplasa din nou în Craiova pentru că au garanţia că pot să dezvolte din nou afaceri».