Spitalele ar putea deveni fundaţii

0
304

Noua lege a Sănătăţii se naşte greu, iar primele modificări propuse de cei care redactează documentul stârnesc deja controverse. Un punct important din capitolul întâi al proiectului de lege, ce va intra în dezbatere publică, vizează reorganizarea unora dintre spitale în instituţii nebugetare, spre exemplu fundaţii, având un singur membru fondator, actualul administrator.

Potrivit autorităţilor sanitare, chiar dacă unităţile medicale să vor organiza sub formă de fundaţii se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau, după caz, a autorităţilor publice locale. Într-o astfel de formă organizatorică, spitalele vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenţei medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale.

Unul dintre cele mai controversate puncte ale proiectului de lege va fi cu siguranţă acela ce va da posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asistenţă medicală în regim privat, atât de către medicii angajaţi ai spitalului, cât şi de către alţi medici, fără a fi necesară aprobarea Ministerului Sănătăţii.

În continuare, investiţiile de înaltă performanţă, precum şi investiţiile pentru reabilitarea fizică şi pentru dezvoltarea capacităţii de îngrijiri spitaliceşti vor intra în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. La fel şi înfiinţarea sau desfiinţarea unor structuri în spitalele publice, care să acorde servicii medicale din pachetul de bază.

Noutăţi şi pentru medicina de familie

Autorităţile au dezvăluit de curând şi câteva din punctele Strategiei de dezvoltare a Asistenţei Medicale Primare. Aceasta urmăreşte asigurarea planificării, în următorii opt ani, a resurselor umane prin crearea unui flux de medici de familie rezidenţi, dar şi prin crearea de posibilităţi pentru medicii tineri de a intra în sistem şi a deschide un cabinet de practică în medicina de familie.

De asemenea, documentul mai urmăreşte asigurarea unor noi metode de plată pentru cabinetele medicilor de familie, îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale din acest domeniu, precum şi îmbunătăţirea capacităţii organizaţionale în medicina de familie.

Cele mai importante puncte ale strategiei sunt reprezentate de măsurile care se vor implementa pentru îmbunătăţirea accesibilităţii medicinei de familie în zonele rurale şi izolate.