FSLI: Curtea Constituţională susţine majorarea salariilor cu 33%

0
62

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a anunţat, ieri, că profesorii au obţinut o nou victorie împotriva Guvernului. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admis recursurile în interesul legii formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi şi de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Prin urmare, pentru dosarele care mai sunt pe rol pentru dobândirea drepturilor potrivit Legii 221/2008, instanţele sunt obligate să dea aceeaşi soluţie, respectiv aplicarea prevederilor acestei legi în perioada 1 octombrie 2008-31 decembrie 2009. Ţinând cont şi de această decizie a ÎCCJ, FSLI consideră că angajaţii din învăţământ care au câştigat în instanţă majorarea salariilor cu 33,4% pentru perioada octombrie 2008-decembrie 2009, ar trebui să fie reîncadraţi pe posturi, începând cu data de 1 ianuarie 2010, conform Legii 221/2008 şi Legii 330/2009.

„Această decizie confirmă ceea ce noi am susţinut mereu: Legea 221/2008 trebuie aplicată, iar OUG 31/2009 şi OUG 41/2009 emise de Guvernul Boc prin care se cerea amânarea plăţii acestor drepturi, sunt neconstituţionale.  S-a dovedit încă o dată că demersurile sindicale au fost temeinic legale şi Guvernul are obligaţia acum să o lege prin care încadrarea personalului din învăţământ să se facă, începând cu 1 ianuarie 2010 conform majorărilor legii 221/2008”, a precizat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.

FSLI cere demisia reprezentanţilor MECTS

FSLI a emis un comunicat prin care cere demisia tuturor celor din conducerea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care au semnat diferite note sau circulare trimise către inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ, prin care s-a blocat aplicarea acestei legi. “Decizia ÎCCJ este un prim semn că dreptatea trebuia făcută în cazul cadrelor didactice şi demonstrează, încă o dată, lipsa de profesionalism a Guvernului care a încercat să blocheze aplicarea unei legi de o importanţă deosebită pentru personalul didactic. Sper că este o lecţie pentru aceşti guvernanţi iresponsabili care fac în acest moment demersuri pentru plafonarea salariilor în învăţământ, respectiv diminuarea celor din Botoşani şi Suceava”, a declarat Simion Hăncescu, preşedinte FSLI.