Ministerul Educaţiei Naţionale vine cu precizări noi în ceea ce priveşte învăţământul dual

0
290
Dacă sunt prea mulți candidați înscriși la admiterea pentru învățământul dual, sau din diverse motive, operatorii economici nu pot participa într-o singură zi la desfășurarea probelor eliminatorii, acestea se pot desfășura pe parcursul a două zile, potrivit unei adrese a ministerului Educației, către Inspectoratele școlare județene, precizează edupedu.ro.

 

“În situațiile în care, ca urmare a numărului mare de candidați estimat, sau din alte motive obiective în legătură cu posibilitățile de participare a operatorilor economici la probele de admitere, nu este suficientă o singură zi pentru desfășurarea acestor probe la învățământul dual, așa cum este precizat în Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului Educației nr 5142/2021, procedura de admitere elaborată și adoptată la nivelul unității de învățământ în colaborare cu operatorii economici parteneri poate prevedea derularea probelor eliminatorii și / sau de admitere în învățământul dual de stat, pe o perioadă de 2 zile”, se arată în nota ministerului educației. Edupedu.ro a publicat anul trecut calendarul admiterii pentru elevii care vor să urmeze învățământul profesional dual, potrivit ordinului de ministru al Educației nr 5142 din 30 august 2021 privind organizarea, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat dual pentru anul școlar 2022-2023. Precizările de acum ale minsterului subliniază că dacă este nevoie, probele de admitere se pot desfășura pe 2 zile, în unitățile de învățământ unde situația o impune.

  1. În etapa I de admitere în învățământul dual de stat:

A. Probele eliminatorii:

  • Probele eliminatorii au loc între 11-12 iulie 2022
  • Comunicarea rezultatelor între 12-13 iulie 2022
  • Ridicarea fiselor de înscriere de către candidații respinși 11-13 iulie 2022
  • Înscrierea candidaților respinși la probele eliminatorii la unitățile de învățământ care școlarizează în învățământul profesional de stat, inclusiv dual, în perioada 11-13 iulie 2022

Notă: Rezultatele la probele eliminatorii se vor afișa în fiecare zi din perioada de desfășurare a acestora astfel încât să existe posibilitatea înscrierii elevilor respinși la probele eliminatorii în alte unități de învățământ / calificări la care nu se organizează astfel de probe, până cel târziu 13 iulie.

B. Probele de admitere

  • Probele de admitere se țin, potrivit calendarului admiterii învățământului dual, pe 14 iulie 2022
  • La unitățile de învățământ unde nu e suficientă o singură zi pentru desfășurarea probelor, acestea se pot derula pe perioada 13-14 iulie 2022.

2. În etapa a II-a de admitere în învățământul dual de stat:

A. Probele eliminatorii se încadrează strict în perioada prevăzută de calendarul admiterii, 29 iulie 2022.

B. Probele de admitere

  • La unitățile de învățământ unde sunt prevăzute probele eliminatorii, probele de admitere se desfășoară pe 1 august 2022.
  • La unitățile de învățământ unde nu sunt prevăzute probele eliminatorii, iar probele de admitere nu se pot desfășura pe o singură zi, pot avea loc între 29 iulie și 1 august 2022.