Inginer al Companiei de Apă Oltenia condamnat definitiv pentru mită

0
191

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins, vineri, 3 martie a.c., apelul lui George Ştefan Moţăţeanu, inginerul Companiei de Apă Oltenia prins în flagrant cu 1.000 de euro şpagă pe care o ceruse administratorului unei societăţi. El rămâne astfel cu pedeapsa primită anul trecut, la Tribunalul Dolj, de 3 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. În plus, conform hotărârii Curţii de Apel Craiova, îi este interzis să ocupe funcţia de care s-a folosit la comiterea infracţiunii. Decizia Curţii de Apel Craiova este definitivă.

compania-de-apaJudecătorii de la Curtea de Apel Craiova au soluţionat, vineri, 3 martie a.c., apelul declarat de inginerul George Ştefan Moţăţeanu, angajat al Companiei de Apă Oltenia, arestat preventiv în luna iulie 2015 după ce a fost prins cu 1.000 de euro şpagă, împotriva sentinţei prin care a fost condamnat, anul trecut, pe 30 iunie, la 3 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Instanţa a respins apelul inculpatului, care rămâne cu aceeaşi pedeapsă, însă a admis apelul procurorilor şi a dispus, în plus, ca inculpatul să nu mai ocupe funcţia de care s-a folosit pentru comiterea infracţiunii:

„Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj. Desfiinţează în parte hotărârea atacată. În baza art.65 al.1 Cp interzice inculpatului Moţăţeanu George Ştefan exercitarea drepturilor prevăzute de art.66 al.1 lit. a, b şi g Cp ca pedeapsă accesorie. Menţine celelalte dispoziţii ale hotărârii atacate. Respinge apelul declarat de inculpatul Moţăţeanu George Ştefan ca nefondat. Obligă inculpatul la plata sumei de 150 lei cheltuieli judiciare statului. Definitivă”, se arată în încheierea de şedinţă a instanţei.

Prins în flagrant cu 1.000 de euro

curtea de apelReamintim că, potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în a doua jumătate a lunii februarie 2015, George Ştefan Moţăţeanu, inginer în cadrul Companiei de Apă Oltenia Craiova, i-a pretins denunţătorului Bălan Mihai, administrator al unei societăţi comerciale din Craiova, suma de 1.000 euro pentru avizarea favorabilă a fişei tehnice necesare emiterii autorizaţiei de construire privind edificarea unor construcţii cu destinaţie comercială (două chioşcuri), pe un teren folosit de denunţător în baza unui contract de comodat, situat în Craiova. Administratorul nu i-a dat banii la momentul respectiv, însă nici n-a reuşit să obţină avizele şi, întrucât începuse să intre în criză de timp, în luna iunie l-a denunţat pe Moţăţeanu.

Pe 18 iunie s-a constituit dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, procurorii împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj şi cu suportul de specialitate al SRI Dolj au stabilit că cele povestite de denunţător se confirmă, astfel că a fost pus la cale flagrantul. Joi, 23 iulie 2015, denunţătorul şi inginerul Companiei de Apă Oltenia s-au întâlnit la o terasă din centrul Craiovei şi, după ce aşteptase degeaba luni de zile, Moţăţeanu s-a arătat dispus să-i remită denunţătorului avizul favorabil din partea C.A.O. Craiova, chiar din seara zilei de 23.07.2015, fiind motivat de perspectiva primirii sumei de 1.000 euro solicitată anterior.

După ce a încasat şpaga, George Ştefan Moţăţeanu a fost „săltat” şi dus la sediul Parchetului pentru audieri, a fost reţinut pentru 24 de ore, iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, fiind plasat sub control judiciar pe 16 septembrie 2015. Pe 30 iunie 2016 a fost condamnat pe fond, la Tribunalul Dolj, iar acum hotărârea a rămas definitivă.