ADR SV Oltenia, 16 ani de activitate / „Considerăm că am avut un rol catalizator la nivelul regiunii”

1
640
Marilena Bogheanu

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a aniversat zilele acestea, 16 ani de activitate. Într-o perioadă în care  se vorbeşte tot mai des despre fondurile europene, despre proiectele şi programele Uniunii Europene, despre politica de coeziune, despre dezvoltarea regională, ADR SV Oltenia, prima organizaţie cu vocaţie regională, îşi face bilanţul. Şi nu stă rău deloc. În toti aceşti ani, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a reuşit să clădească, în parteneriat cu actorii locali, un climat deschis de cooperare şi respect reciproc, să contribuie la dezvoltarea regiunii prin planificare strategică, prin idei de proiecte inovatoare şi măsuri de intervenţie eficiente, bazate pe o expertiză tehnică solidă. Despre toate aceste realizări dar şi despre ceea ce îşi planifică conducerea Agenţiei în perioada următoare am stat de vorbă cu Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

           16 ani de activitate…16 ani de când dumneavoastră conduceţi această organizaţie. Şi nu este o perioadă de neglijat mai ales dacă ţinem cont de complexitatea obiectului de activitate, dar şi de faptul că vorbim de judeţele din regiunea Sud Vest Oltenia.  Poate ne spuneţi cum a început proiectul…

Începutul nu a fost deloc uşor, ţinând cont că, în perioada 1999-2001, ne desfăşuram activitatea în numai două birouri puse la dispoziţie de Prefectura Dolj, în incinta Palatului Administrativ din Craiova. Spaţiul era insuficient, întrucât personalul ni se tripla în decurs de un an, singura soluţie rămânand închirierea unui nou spaţiu. În anul 2008, o parte din angajaţii Agenţiei şi-au continuat activitatea într-o nouă locaţie închiriată. Totuşi, dezideratul nostru rămânea un sediu propriu, care să ne reprezinte şi în care să putem activa în condiţii optime, însă costurile erau foarte mari.  Oportunitatea a venit odată cu lansarea unui proiect naţional, prin care s-au alocat fonduri Phare dedicate achiziţionării sau construirii de sedii pentru ADR-uri. Astfel, pe 2 iunie 2011 am reuşit să transformăm visul în realitate, inaugurând noul sediu din Aleea Teatrului, după mai bine de un deceniu în care am fost găzduiţi în clădirea Prefecturii Dolj.

     Ştiu că a fost la început o problemă cu personalul. Erau mai greu de găsit oameni pregătiţi, cu mentalitate europeană. Astăzi cum stăm cu resursa umană ?!

Am pornit la drum cu o echipă de numai şapte oameni ambiţioşi, cu resurse puține dar cu respect pentru valorile tradiţionale şi deschişi mereu la nou, iar astăzi am ajuns să numărăm 110 angajati, să construim o echipă sudată, formată din profesionişti cu mentalitate europeană. Împreună am căutat să venim în întâmpinarea nevoilor comunităţii, prin lansarea de iniţiative la nivelul regiunii privind îmbunătăţirea calităţii infrastructurii regionale, stimularea investiţiilor şi promovarea turismului.

Ne bucurăm de aceleaşi bune relaţii de colaborare cu administraţia publică locală

     Să continuă… Aţi angajat iniţial şapte salariaţi şi aţi început treaba în forţă. Când a apare primul Plan de Dezvoltare Regională ?       

Activitatea de planificare regională a demarat încă din anul 2000 iar primul Plan de Dezvoltare Regională(PDR) 2004-2006 pregătea regiunea pentru accesul la fondurile structurale ale Uniunii Europene. Timp de doi ani, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi regiunea Lazzio din Italia s-au aflat într-un proiect de înfrăţire instituţională şi transfer de expertiză, în scopul pregătirii Agenției să gestioneze, să implementeze şi să monitorizeze sprijinul acordat de UE. Prin acest prim exerciţiu de planificare, ne-am propus concentrarea pe avantajele comparative şi competitive ale regiunii şi pe o metodologie de elaborare cu totul inovativă la acea dată, pe principiul parteneriatului la nivel regional şi judeţean. Dovadă că această abordare a funcţionat este faptul că astăzi (n.r ieri) am incheiat cu succes al treilea exercitiu de planificare al PDR, pentru orizontul 2014-2020. Ne bucurăm de aceleaşi bune relaţii de colaborare cu administraţia publică locală, de o identitate şi un sediu propriu, birouri în toate judeţele regiunii, cu un personal deja experimentat şi bine instruit.

Câte proiecte au fost contractate din fonduri Phare ? Şi cum priveau agenţii economici această posibilitate de finanţare ?!

Au existat şi voci care nu au crezut in existența banilor europeni, a trebuit să înfrângem obstacole de natură instituțională și administrativă, dar, în ciuda acestor piedici, am rămas constanți și ne-am clăditcredibilitatea de care ne bucurăm în prezent.  Ne mândrim că am evaluat, contractat și monitorizat un număr de 441 proiecte finanțate din fonduri Phare și guvernamentale, cu o valoare totală a finanțării nerambursabile de peste 88 milioane euro.

562 de proiecte contractate prin POR

Să discutăm şi despre proiectele finanţate prin POR, dar şi despre rolul de Organism Intermediar asumat de ADR SV Oltenia. Mai exact când vi l-aţi asumat şi ce presupune?!

          Asumarea rolului de Organism Intermediar pentru implementarea POR 2007-2013 a însemnat pentru noi multă implicare şi responsabilitate. Ne-am canalizat toate eforturile în vederea atingerii unui grad cât mai ridicat de absorbţie a celor 621,60 milioane de euro alocate regiunii, pentru ca, în prezent să ne putem evalua munca, analizând rezultate concrete ale transformarii regiunii noastre.  Până la sfârşitul lunii ianuarie a.c., la sediul ADR SV Oltenia au fost depuse 975 proiecte pentru finanțare prin POR, în valoare solicitată de 1,20 miliarde euro. În cele cinci județe ale regiunii sunt deja contractate 562 proiecte, care vor atragepeste 762 milioane euro fonduri nerambursabile. Dintre acestea, 364 proiecte sunt finalizate, fiind autorizate plăți nerambursabile către beneficiari, din FEDR și din bugetul de stat, de peste 358,45 milioane euro.

O performanţă aţi atins şi în ceea ce priveşte gestionarea Axei Prioritare 1 a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivității Economice…

 În luna martie 2013, Agenţiei i s-a încredinţat gestionarea Axei Prioritare 1 a Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), “Un sistem de producţie inovativ şi eco-eficient”, pentru patru operaţiuni. Un an mai târziu, ADR SV Oltenia a preluat şi Axa Prioritară 3, “Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor pentru sectorul privat şi public”, Operațiunea 3.1.1 Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe”. Exerciţiul POS CCE a fost o adevărată “probă de foc” pentru noi. În decursul a numai 9 luni, în intervalul septembrie 2013-iunie 2014, au avut loc 26 sesiuni de contractare, fiind semnate 178 contracte de finanțare, în valoare totală de aprox. 91.680.000 euro. Prin intermediul activităţii de marketing, în concordanță cu Agenda Europa 2020, Agenția a inițiat crearea a doi poli de competitivitate: “Automotive Sud-Vest Oltenia” și “Turism Oltenia – Inovare şi tradiție în turism TurOlt InoTT”, precum și a două clustere: „Construct Cluster Oltenia” şi „AGROPRO Oltenia Cluster”, cu scopul de a încuraja sectoarele de activitate reprezentative în regiune precum construcții, turism, agricultură, automotive.

„A trebuit să găsim întotdeauna soluţii”

Rămâne  POR  un instrument important şi  în următorul exerciţiu financiar ?

Suntem convinşi că Programul Operațional Regional 2014-2020, ale cărui prevederi reflectă abordări noi în ceea ce privește modernizarea infrastructurii regionale, dezvoltarea urbană durabilă, eficiența energetică, reducerea emisiilor de carbon, stimularea potenţialului de inovare, regenerarea socio-economica a comunităţilor defavorizate şi accelerarea coeziunii interne a regiunilor, va fi un instrument important în continuarea eforturilor de atingere a obiectivelor Strategiei Uniunii Europene, orientate către o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii.

Cum aţi caracteriza toţi aceşti ani şi unde vă plasaţi ca organizaţie, pentru că ştim rolul pe care-l deţineţi în comunităţile locale ?

          Considerăm că am avut un rol catalizator la nivelul regiunii, reprezentând factorul de echilibru pentru cele cinci judeţe ale regiunii noastre. Nu este un rol ușor, pentru că trebuie să găsim în permanență cele mai bune soluţii pentru beneficiarii noștri, fie că este vorba de consilii județene, primării, instițutii de invațământ și cultură, mediul de afaceri sau societatea civilă. Paleta schemelor de finanțare și a proiectelor este foarte diversă, necesitând ungrad ridicat de cunoaștere a problematicilor identificate în cadrul fiecărei aplicaţii. A trebuit să găsim întotdeauna soluţii, deşi ne-am confruntat cu situaţii inedite şi complexe, cu un volum de muncă de un ritm şi nivel foarte mare.

„Provocarea pentru instituţia noastră rămâne eficientizarea managementului activităţilor”

Ce vă propuneţi pentru viitor? ADR SV Oltenia a trecut testul performanţei…ce aţi creionat în agendă pentru perioada următoare

Provocarea pentru instituţia noastră rămâne eficientizarea managementului activităţilor pe care le gestionăm, astfel încât să constituim mereu un element de sprijin şi încredere în peisajul regional. Vom continua să transmitem în spaţiul public informaţii cu caracter tehnic, date si cifre care reflectă progresul proiectelor, pentru ca întregul proces, de la depunerea aplicaţiilor şi până la concretizarea lor în investiţii cu impact asupra cetăţenilor Olteniei, să se desfăşoare într-o manieră cât mai transparentă. O condiţie a reușitei constă în a identifica și valoriza potențialul uman, în a construi o echipă de oameni dedicați și a-i conduce spre rezultate cât mai aplicate, ce generează performanță. Expertiza acumulată de ADR Sud-Vest Oltenia, competențași rezultatele înregistrate dau măsura profesionalismului instituţiei noastre, sunt cartea de vizită şi expresia ambiţiilor unei organizații care priveşte cu optimism către viitor.

Ce mesaj le transmiteţi angajaţilor şi nu numai ?

Doresc să transmit un sincer “La mulți ani” angajaţilor şi colaboratorilor noştri pentru că au contribuit la succesul programului şi speranţa ca toate proiectele să se materializeze.

1 COMENTARIU

  1. Cand DNA va incepe anchetele despre cum au fost implementate multe dintre proiectele cu care se lauda dna Director si despre cum au fost monitorizate de ADR, mai vedem noi ce a catalizat ADR-ul condus de Bogheanu. Rabdare, ca s-a dat liber la vanatoarea de corupti.

Comments are closed.