Florin Stancu, directorul executiv al DGASPC Dolj : „Minorii nu mai pot fi  găzduiţi decât în case de tip familial”

0
3247

Pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, anul 2020 este un an de răscruce şi asta pentru că instituţia se află la finalul unei strategii de dezvoltare a asistenţei sociale sociale în judeţ, iar directorul executiv al DGASPC Dolj, Florin Stancu, susţine că este un an în care trebuie gândită o nouă strategie pentru viitor şi speră ca acest domeniu să rămână unul prioritar.

Vorbim şi de încheierea unui exerciţiu financiar la nivelul Uniunii Europene şi totodată, de începutul unui alt exerciţiu financiar, adică, vorbim de fonduri europene pentru zona de asistenţă a Doljului, fonduri extrem de utile. „Gândim o perioadă mai lungă, 5-7 ani, în care să aşezăm lucrurile pentru a rezolva nevoile semenilor noştri aflaţi în suferinţă”, a explicat Florin Stancu. Instituţia, susţine directorul executiv, şi-a îndeplinit o mare parte din obiectivele propuse în urmă cu patru ani, însă, există şi capitole unde se înregistrează întârzieri. „În ceea ce priveşte strategia în amndatul 2016-2020, obiectivele au fost îndeplinite în procent de 80%, iar până la finalul anului apreciez că vor fi atinse şi celelalte obiective. Avem  însă întârzieri în ceea ce priveşte dezvoltarea unor centre noi, motivat de reluarea consecutivă a procedurilor de achiziţie publică pe execuţia de lucrări. Am avut şi situaţii în care a trebuit să reluăm de 4-5 ori o porcedură de achiziţie publică pentru a se prezenta un constructor, dar avem situaţii când am reluat aceste proceduri şi de 3-4 ori şi tot nu s-a prezentat niciun constructor”, a mai spus Florin Stancu, directorul executiv al DGASPC Dolj. 

1300 de copii sunt sub măsura de protecţie în judeţul Dolj

Doljul este un judeţ cu probleme pe linia protecţiei sociale şi asta pentru că este un judeţ mare. În primul rând, abandonul copilului. În prezent, sunt peste 1300 de copii aflaţi sub măsură de protecţie în judeţul Dolj. „Sunt o serie de probleme sociale nedorite pe care noi încercăm să le combatem prin specialiştii instituţiei, dar nu de puţine ori şi cu sprijinul mass-mediei, prin diverse campanii de sensibilizare. Vorbim despre abandonul copilului, despre copiii lăsaţi în ţară de părinţii plecaţi la muncă în străinătate, despre copiii exploataţi prin muncă ori de violenţa asupra copiilor. Sunt patru fenomene dintre cele mai mari, iar la nivelul judeţului regăsim toate problemele sociale de la nivelul ţării”, a precizat Florin Stancu. În ceea ce priveşte zona de asistenţă socială a persoanelor adulte cu handicap, din cele aproape 15.000 de persoane aflate în evidenţa DGASPC Dolj, doar 243 sunt instituţionalizate în centre rezidenţiale, iar restul beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu, fie de asistenţi personali, fie de alte servicii puse la dispoziţie de către autorităţile locale. „este evidentn că, că pe zona asta de adulţi, este nevoie de dezvoltare şi aşa a şi fost gândită strategia pentru anii viitori”, a precizat directorul DGASPC Dolj.

„Este o strategie naţională”

Noua strategie are în vedere crearea de noi centre de asistenţă. Florin Stancu spune că până la finele anului vor fi înfiinţate cinci noi case de tip familial pentru copiii cu handicap, pentru a îndeplini o obligaţie de a închide toate centrele de plasament pentru copii până în anul 2021. „Este o strategie naţională în concordanţă cu o directivă europeană care prevede că minorii nu mai pot fi  găzduiţi decât în case de tip familial, mediu care imită cel mai bine atmosfera de familie şi unde copiii pot beneficia de cât mai multă afecţiune. Este vorba despre centrele „Noricel”; „Sf Apostol Andrei”; „Vis de copil” şi „Prichindel”, care găzduiesc aproximativ 100 de copii. Vom încerca să deschidem încă trei noi centre de îngrijire şi asitenţă pentru persoane adulte cu handicap. Vorbim de un centru nou în comuna Călăraşi, care va rezolva problema acelei zone. Vorbim de un nou centru în localitatea Ciuperceni care va rezolva problema pentru locuitorii din Calafat – Poiana Mare şi localităţile limitrofe şi vorbim de două noi centre în Craiova, care să vină şi să completeze serviciile pe care instituţia noastră deja le pune la dispoziţie. Strategia de dezvoltare de până acum era de a creea centre în toate oraşele şi mai ales în urbanul mic  din judeţul nostru, astfel încât să fim cât mai aproape de cetăţenii noştri. Am încercat să urgentăm crearea centrelor în zonele cele mai îndepărtate şi vă vorbeam de un centru în zona Călăraşi – Dăbuleni – Bechet la 100 de km de Craiova. Ne bazăm şi pe unităţile sanitare din aceste zone. Sunt planuri la început de an, dar am făcut şi paşi fermi, în conformitate cu legislaţia.  Vom prezenta această strategie şi consilierilor judeţeni, nu ştiu dacă în şedinţa din luna februarie, dar în mod cert, în luna martie”, a mai spus Florin Stancu, directorul executiv al DGASPC Dolj.