“În baza Strategiei Europa 2020 România s-a angajat la o țintă de 2% pentru cercetare și inovare”

0
413

Anișoara Stănculescu, vicepreședinte ALDE Dolj : ” Nu putem spera pe termen lung la creșterea competitivității, la reducerea decalajelor și inegalităților fără a investi mai mulți bani publici și privați în cercetare și inovare ”

 Discuțiile pe proiectul pe buget și dezbaterea parlamentară  care vor avea loc trebuie să aibă în vedere necesitatea urgentă a creșterii alocării publice pentru sectorul de cercetare – inovare.

În baza Strategiei Europa 2020 România s-a angajat la o țintă de 2% pentru cercetare și inovare ( 1% din fonduri publice + 1% din finanțări private și universitare). Aceasta, în contextul în care Comisia Europeană a fixat un obiectiv îndrăzneț de 3%.

Din păcate, în ultimii zece ani, în loc să facem pași înainte suntem în regres din perspectiva finanțării publice și a celei din mediul academic (doar finanțarea privată și-a respectat angajamentele).Astfel de la un total de   0,55% din PIB în 2008  am ajuns anul trecut la un 0.17% din PIB, adică cca 1,6 miliarde de lei!!!

Peste tot în Europa și în lume inovarea generează creștere economică și dezvoltare, atrage forță de muncă bine pregătită dar și foarte bine plătită. Germania spre exemplu a crescut bugetul de cercetare dezvoltare de la an la an și va depăși probabil în acest an 3% din PIB.

Investițiile în cercetare și inovare reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de accelerare a procesului de convergență economică  a statelor mai puțin dezvoltate ale Uniunii Europene. De aceea acest tip de investiție trebuie să fie  încurajat puternic de către stat prin politici publice adecvate, în caz contrar procesul de convergență  fiind mult  încetinit.

Considerăm că această problemă este o prioritate dacă vrem ca România să ajungă și din punct de vedere economic a șaptea putere a Europei, într-un orizont de timp mediu. Primul pas este creșterea sumelor alocate finanțării publice în acest proiect de buget pe 2019.

Nu putem spera ca cercetătorii români să rămână în țară sau cei plecați să se întoarcă dacă menținem subfinanțarea cercetării și inovării. Care este, în fapt, o subfinanțare a viitorului!

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ