Programul naţional de oncologie va fi îmbunătăţit

0
558

Autorităţile sanitare intenţionează să extindă Programul naţional de oncologie pe mai multe paliere pentru a acoperi toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii este de a îmbunătăţi acest program de oncologie după o consultare prealabilă cu actorii implicaţi în această zonă.

Ministerul Sănătăţii va dezvolta şi prima reţea naţională de radioterapie în spitalele publice astfel încât să se poată asigura accesul pacienţilor la radioterapie în cele mai importante spitale publice din ţară. În cadrul Acordului semnat cu Banca Mondială vor fi investite peste 250 milioane de euro pentru echiparea a cinci centre din ţară.

De asemenea, prevenţia în oncologie este foarte importantă. Bolnavul oncologic poate să fie tratat cu succes în multe cazuri dacă descoperă boala la timp. Anul acesta, Ministerul Sănătăţii demarează două programe performante de depistare precoce a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Programele de screening, în valoare de 68 milioane de euro, beneficiază de finanţare din fonduri europene, nerambursabile. Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă unul dintre obiectivele importante.

Peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening

În premieră, pe parcursul a cinci ani, peste 30.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening prin testare mamografică, evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea şi confirmarea anatomopatologică a leziunilor suspecte şi preluarea în tratament a cazurilor confirmate cu leziuni mamare incipiente. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparţin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, şomere sau grupuri etnice vulnerabile. De asemenea, peste 800.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani urmează a beneficia de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament şi reevaluarea periodică (follow-up) a pacientelor tratate pentru leziuni depistate şi consiliere psihologică. Vor fi finanţate şi achiziţii de echipamente, precum şi servicii de sprijin pentru femeile din grupuri vulnerabile.

2.524 cazuri noi de cancer, într-un an

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în întreaga lume. Datele statistice arată că în prezent, 8,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului în fiecare an în lume, iar consumul de tutun şi alcool, o dietă nesănătoasă, lipsa activităţii fizice, sunt principalii factori de risc. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Cancerul de col uterin este o cauză importantă de deces la femei în ţările în curs de dezvoltare.

Creşterea nivelului de educaţie şi al gradului de conştientizare în ceea ce priveşte cancerul pot duce la schimbări pozitive la nivelul individului, comunităţii şi al politicilor, astfel încât preocuparea pentru prevenirea, depistarea şi tratamentul cancerului să fie permanentă.

În România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000. Anual sunt înregistrate mai mult de 80 de mii de persoane care suferă de boli oncologice, şi aproximativ 50 de mii de oameni care mor din cauza cancerului, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer uterin. Aceasta reprezintă cea de-a doua cauză de mortalitate prin cancer la femeile din România, după cancerul mamar şi prima cauză de mortalitate la femeile tinere, între 25 şi 44 de ani. Potrivit OMS, aceasta se explică prin faptul că, în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

În judeţul  Dolj în anul 2016  din total de 2.524 cazuri noi de cancer, 97 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând  la femei locul II după cancerul de sân . În cea ce priveşte cazurile rămase in evidenţă la sfârşitul anului din cele 23.867 cazuri de cancer , 1.871 unt cancere de col uterin (locul II la femei după cancerul de sân).