Investiţiile continuă în Segarcea şi în 2016

0
544

După cinci mandate la conducerea Primăriei Segarcea, Nicolae Popa spune că se mai gândeşte dacă intră sau nu în luptă pentru încă unul. Lasă în urmă destule investiţii finalizate, însă acestea nu se opresc nici în 2016. Tocmai s-a votat  bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs şi cum, cel puţin deocamdată, nu se pot plânge de fondurile pe care le au la dispoziţie, autorităţile locale le-au distribuit fie pentru finalizarea unor obiective, fie pentru demararea unor lucrări noi. Un lucru extrem de important, aflat pe lista de priorităţi, este că anul acesta se vor asfalta drumurile din localitate.

Nicolae Popa

Pentru că infrastructura este extrem de importantă pentru orice comunitate, Primăria şi Consiliul local Segarcea s-au preocupat în ultimii ani de dezvoltarea acesteia. S-a realizat sistemul centralizat de alimentare cu apă şi canalizare în tot oraşul, care va deveni funcţional în curând, astfel că, odată încheiate aceste lucrări, autorităţile locale trec la etapa următoare şi anume modernizarea şi asfaltarea străzilor.

„Prioritatea acestui an o reprezintă modernizarea reţelei de străzi şi drumuri din localitate. Am finalizat lucrările pentru sistemul de alimentare cu apă şi canalizare, cred că în circa două săptămâni va fi funcţional, astfel că acum putem să ne ocupă şi de drumuri. Avem 37 de kilometri de drumuri şi străzi şi mai bine de 20 de kilometri au nevoie de reparaţii şi, bineînţeles asfalt. În aceste condiţii, Consiliul local a hotărât alocarea fondurilor necesare pentru a moderniza anul acesta toate drumurile”, ne-a explicat Nicolae Popa, primarul oraşului Segarcea.

O altă investiţie realizată anul trecut, care a schimbat faţa comunei, a fost parcul oraşului. Întins pe 5 hectare, parcul a fost readus la viaţă, după o muncă de aproape doi ani. În locul tufelor crescute aiurea s-au plantat copaci ornamentali şi trandafiri, aleile au fost refăcute şi s-a construit o fântână arteziană. S-au amplasat grupuri sanitare şi băncuţe pentru odihnă, pentru ca cei mici să nu se plictisească au fost amenajate şi locuri de joacă. Problema este că au crescut foarte mult costurile cu apa folosită pentru udat în parc. În aceste condiţii, tot pe lista de investiţii din acest an se află realizarea unui sistem de irigare prin picurare pe toată suprafaţa parcului şi montarea unui bazin de apă, lucru ce va reduce cu circa 500 milioane lei vechi, anual, costurile la apă ale administraţiei locale.

Clădire nouă pentru grădiniţa cu program prelungit

Și lucrurile nu se opresc aici. Autorităţile locale au alocat fonduri pentru reabilitarea clădirii vechii biblioteci din oraş, dar şi pentru reparaţii la clădirea TBC, care aparţine Spitalului Orăşenesc Segarcea, aflat în administrarea primăriei. În Segarcea funcţionează patru cabinete cu medici de familie, trei stomatologii, Spitalul Orăşenesc cu o capacitate de 120 de paturi, aici asigurându-se asistenţă medicală nu numai pentru oraş ci şi pentru mai bine de 20 dintre localităţile învecinate. Mai sunt ceva reparaţii de făcut la imobilul folosit de medicii de familie, la cel al pompierilor, dar şi la şcoala veche, şi amenajarea curţii pieţei, pentru toate acestea sumele necesare fiind prevăzute în bugetul pe 2016.

«Consiliul Local şi Primăria Segarcea au fost mereu preocupate să asigure copiilor condiţii bune pentru un învăţământ modern, fie că vorbim de preşcolari, fie de elevi. Avem două şcoli generale, trei grădiniţe, din care una cu program prelungit şi Grupul Școlar „Horia Vintilă”, cu învăţământ teoretic şi profesional, unde vin şi elevi din localităţile învecinate. Localurile unde îşi desfăşoară activitatea copiii au fost în mare parte modernizate şi dotate cu centrale termice pentru asigurarea încălzirii în perioada rece. La grădiniţa cu program prelungit avem o problemă, pentru că este într-o clădire improprie, iar Consiliul Local a decis construirea unei grădiniţe noi, lucrările urmând să fie demarate anul acesta», a mai spus Nicolae Popa.

Nici o palmă de teren nelucrat în localitate

Un alt lucru cu care se pot mândri autorităţile locale este că în Segarcea nu există nici o palmă de pământ nelucrat. Sunt 12.000 hectare de teren agricol în Segarcea, toate împărţite între societăţi agricole, dar şi 100 hectare de vie nobilă. Cea mai mare suprafaţă este deţinută de Domeniile Coroanei, care a câştigat în ultimii ani multe medalii la nivel internaţional cu vinurile produse aici, fiind cea mai premiată casă de vinuri din România, societatea fiind şi furnizor oficial al Casei Regale a României. Și mai sunt doi producători locali, Cătălin Genoiu şi Dan Spiridon, care produc vinuri de calitate, apreciate şi comercializate atât în judeţ, cât şi în ţară.

 „Este mare lucru pentru noi şi ne mândrim cu faptul că pe raza oraşului Segarcea nu există teren nelucrat. Pe lângă producătorii de vinuri, care ne fac cunoscuţi, avem societăţi agricole, cum sunt Cerealcom, Unirea Segarcea, Vatra Segarcea, care lucrează tot terenul agricol, pentru că mulţi dintre proprietari sunt în vârstă şi nu mai pot. Se cultivă grâu, orz, porumb, floarea-soarelui şi aş putea spune că producţiile obţinute în zona noastră sunt foarte bune. În plus, avem şi circa 3.000 de ovine şi caprine la proprietari particulari, care asigură lapte şi brânză pentru populaţia oraşului, pentru că le-am creat condiţii bune în piaţa agroalimentară şi pot să-şi comercializeze produsele”, a adăugat primarul oraşului Segarcea, Nicolae Popa.

N-au fost uitate nici bisericile, reabilitate şi dotate şi ele cu centrale termice. Mai mult decât atât, pentru că biserica veche din nordul localităţii este posibil să revină la statutul de mănăstire deţinut pe vremuri, astfel că nu va mai fi la fel de accesibilă localnicilor pentru toate orânduielile bisericeşti, Primăria, împreună cu Mihai Anghel, deţinătorul brand-ului Domeniile Coroanei şi principalul investitor din zonă, au construit un alt lăcaş de cult. În acest moment se lucrează la pictura interioară a bisericii şi se speră ca anul acesta să fie dată în folosinţă, pentru a-i deservi pe localnicii din acea zonă a oraşului.