Bilanţ la IPJ Dolj: Infracţionalitatea în judeţul Dolj – scădere semnificativă în 2015

0
125

În prezenţa reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, dar şi ai Parchetelor, instanţelor de judecată şi partenerilor în lupta împotriva infracţionalităţii, ieri, în amfiteatrul „General Ion Eugen Sandu” de la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, a avut loc analiza activităţii desfăşurate de poliţiştii doljeni în anul 2015. Chiar dacă problem au mai fost, infracţionalitatea a înregistrat un trend descendent, motiv pentru care au fost apreciate pozitiv eforturile depuse de oamenii legii în slujba cetăţenilor.

Ca la fiecare început de an, ieri, la sediul IPJ Dolj, s-a desfăşurat analiza activităţilor desfăşurate de poliţişti în anul 2015, cu realizările, dar şi cu neajunsurile şi problemele întâmpinate, asupra cărora trebuie insistat în perioada următoare, pentru a fi luate măsurile ce se impun în vederea remedierii acestora.

Alături de poliţişti s-au aflat, ieri, prefectul judeţului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, reprezentanţi ai Parchetelor şi instanţelor de judecată, parteneri în lupta criminalităţiide la S.R.I., Jandarmerie, DNA, Armată, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Festivitatea din amfiteatrul unităţii a fost deschisă de comandantul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, comisar-şef Constantin Nicolescu, care a prezentat analiza activităţilor desfăşurate de poliţiştii doljeni pe parcursul anului 2015. Au urmat alocuţiuni ale oficialităţilor prezente, cărora li s-au alăturat Constantin Lăloianu – procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, Ionel Grigorie – judecător în cadrul Curţii de Apel Craiova şi Cornel Moisă –directorul Direcţiei de Informaţii Dolj, care iau felicitat pe poliţişti pentru rezultatele obţinute şi munca depusă în slujba comunităţii, urându-le succes şi în 2016.

 Cea mai mică valoare a infracţionalităţii sesizată din ultimii 5 ani

 Creşterea siguranţei cetăţenilor, asigurarea unui climat optim de ordine şi siguranţă publică, apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor au reprezentat şi vor continua să reprezinte principalele obiective ale Poliţiei doljene, astfel că toate activităţile şi eforturile depuse de poliţiştii doljeni au avut drept scop realizarea acestora. Şi în anul 2015 poliţiştii doljeni s-au aflat, zi de zi, la datorie pentru a veghea la siguranţa comunităţii, întregul personal depunând eforturi considerabile din dorinţa de a oferi cetăţenilor un serviciu poliţienesc modern, la cele mai înalte standarde, guvernat de eficienţă şi fermitate.

Combaterea infracţionalităţii de orice natură a reprezentat una din direcţiile de acţiune ale poliţiştilor doljeni, şi, potrivit statisticilor, în anul 2015 s-a înregistrat cea mai mică valoare a infracţionalităţii sesizate din ultimii 5 ani. Cea mai semnificativă scădere a infracţiunilor sesizate este la cele de natură judiciară – cu 16%. În anul 2015 infracţiunile contra patrimoniului au cunoscut, de asemenea, o scădere semnificativă, cu 14% faţă de anul precedent, iar infracţiunile de furt s-au diminuat tot cu 14%. Acelaşi trend descendent a fost înregistrat şi la furturile din locuinţe, care au scăzut cu 19%, furturile din societăţi comerciale – au scăzut cu 2 %, iar furturile din buzunare au cunoscut o diminuare cu 9%, în timp ce furturile din autoturisme au scăzut cu 8 %. De asemenea, în judeţul Dolj infracţiunile de tâlhărie au înregistrat o scădere de 23 % faţă de anul 2014.

Comandantul IPJ Dolj a ţinut să mulţumească doljenilor pentru colaborarea şi încrederea pe care au arătat-o faţă de poliţişti în anul 2015 şi a dat asigurări că şi în acest an poliţiştii Inspectoratului îşi vor îndeplini misiunile cu professionalism şi fermitate.