Inspectorii şcolari încep controalele

1
578

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj şi-a definitivat planul de acţiune pe anul în curs, făcând public programul de inspecţii pe 2015, totul pentru ca procesul de învăţământ să-şi urmeze cursul.

În stabilirea graficului de monitorizare şi control pentru semestrul în curs, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a ţinut cont de ritmicitatea cu care trebuie să se desfăşoare inspecţia în unităţile de învăţământ aflate în subordinea sa, cu precădere fiind şcolile care au obţinut rezultate submediocre în timpul anului şcolar 2013-2014. „Principalele obiective pe care urmărim să le finalizăm sunt sprijinirea unităţilor şcolare şi a cadrelor didactice în eficientizarea procesului de învăţământ. Ne dorim să evaluăm calitatea aplicării curriculum-ului naţional şi local, a activităţilor extracurriculare, precum şi a calităţii serviciilor educaţionale – ofertă, management şi tot ceea ce ţine de procesul de învăţământ. Din acest proces, nu vor lipsi concordanţa dintre evaluarea internă şi externă, la care se adaugă şi situaţia reală din fiecare unitate de învăţământ. Monitorizarea pregătirii examenelor – evaluare naţională, Bacalaureat etc. – nu lipsesc din aria noastră de observaţie. Vom continua să supraveghem şi modul în care instituţiile de învăţământ vor conlucra cu asociaţiile de părinţi şi comunităţile locale”, a spus Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Plajă largă de verificare

Ca în fiecare proces de control, şi cel instituit la nivelul ISJ Dolj trebuie să aibă şi o finalitate. „Este obligatoriu să ne parvină rapoartele de inspecţie, astfel încât deficienţele prezentate să poată fi remediate. Noi vom sprijini dezvoltarea individuală a fiecărui elev”, a mai precizat Mihăiţă Stoica. Conform programei, inspecţiile vor acoperi o plajă largă: generală, tematică, de specialitate, de monitorizare sau de acreditare. În acest semestru, vor avea loc inspecţii generale în şase unităţi de învăţământ – un colegiu, un liceu tehnologic, Palatul Copiilor şi trei şcoli gimnaziale. De asemenea, în timpul aceleiaşi perioade vor fi realizate 9 inspecţii de revenire în unităţile şcolare care au avut inspecţii în primul semestru al anului şcolar 2014-2015. Prima unitate care va intra în vizorul inspectorilor va fi Şcoala Gimnazială „Lascăr Catargiu” Craiova, care, în perioada 9-13 februarie, va fi controlată de inspectori, fiind verificate mai multe aspecte: managementul, modul de aplicare a curriculum-ului naţional, activitatea cadrelor didactice, nivelul performanţelor realizate, modul în care instituţia de învăţământ sprijină şi încurajează dezvoltarea personală a elevilor etc.

1 COMENTARIU

Comments are closed.