Sturionii pentru icre negre, afacerea exotică de la Ostroveni

1
634

Anul 2014 aduce la Ostroveni două investiții pe care multe localități din Dolj și le-ar dori. O fermă piscicolă de sturioni, cu lanț industrial pentru procesarea peștelui, și un parc fotovoltaic, care se va întinde pe o suprafață de 35 de hectare, sunt cu documentația la zi și vor începe lucrările în această primăvară. În paralel, autoritățile locale continuă modernizarea comunei. O parte din lucrări sunt realizate cu fonduri proprii, cum ar fi asfaltările și pietruirile de drumuri și împrejmuirea școlii cu clasele I-VIII din Lișteava. Pe lista de investiții se mai află reparații capitale la toate cele patru grădinițe ale comunei, precum și achiziționarea unor utilaje agricole de care locuitorii au nevoie. Alte investiții în infrastructura comunei vor fi realizate cu fonduri guvernamentale, fiind vorba de alimentarea cu apă a satului Ostroveni. Cât privește celălalt sat, Lișteava, acesta va beneficia de o rețea de apă prin intermediul masterplanului de apă și canalizare. Concomitent cu introducerea apei se va realiza și canalizarea integrală a comunei Ostroveni.  

Gheorghe Oprescu

Ca peste tot în județ, și comuna Ostroveni este acoperită, de mai bine de o săptămână, cu o plapumă de zăpadă consistentă, pe care locuitorii o așteptau de mult timp. Cum vremea este rece acum, oamenii de la țară privesc zăpada ca pe o adevărată binefacere. Ea le protejează de ger culturile pe care le-au însămânțat de cu toamnă și mai asigură și umiditatea în sol. La primăvară, pământul care se odihnește acum sub stratul de omăt va fi numai bun de lucrat. „E foarte bine că a nins, chiar ne trebuia un pic de zăpadă ca să ne asigure împotriva gerului. Oricum, noi am asigurat o deszăpezire foarte bună în comună și nu am avut drumuri blocate”, a declarat primarul comunei Ostroveni, Gheorghe Oprescu.

Dacă stai de vorbă cu cei câțiva oameni pe care îi găsești pe stradă la orele prânzului – unul trăgând o sanie cu o butelie plină sau altul cărând o găleată cu apă de la vreo fântână din apropiere –, fiecare își suflă în palme înghețate din cauza gerului și laudă zăpada. „E greu cu zăpada, dar pentru noi, agricultorii, e mană cerească. Dacă nu ninge într-un an, suntem mai săraci în vara care vine pentru că nu o să se facă grâul”. Comuna Ostroveni deține 4.800 de hectare de teren arabil, dintre care 2.200 de hectare se lucrează în arendă, iar anul trecut a fost unul bun din punctul de vedere al producției.

Deszăpezire cu utilajele proprii

Dacă agricultorii o privesc cu ochi buni, gândindu-se la marele avantaj pe care îl pot avea de pe urma ei, zăpada are și unele inconveniente, cum ar fi acela că trebuie să fie degajată de pe drumuri. „Avem mulți oameni bătrâni în comună și trebuie să le deszăpezim ulițele ca ei să poată să circule. Nu a fost deloc ușor să facem acest lucru pentru că a nins mult pe la noi”, a mărturisit primarul Gheorghe Oprescu, gândindu-se la acțiunea de deszăpezire care s-a făcut în comună. Este al treilea an în care localitatea a fost deszăpezită numai de Primărie, cu cei cinci angajați care au această sarcină și utilajele procurate în urmă cu tot atâția ani. Comandamentul de deszăpezire a fost condus de viceprimarul Silviu Preduș, utilajele intrând în acțiune, pe toate ulițele comunei, imediat ce a început să ningă. „Ne-am organizat și am început să intrăm cu utilajele în comună la ora 5.00 dimineața. Cât timp a nins nu ne-am mai oprit deloc și am ieșit bine, zic eu. Oricum, se circulă bine și în interiorul comunei, nu doar pe drumurile principale care au fost degajate de zăpadă la negru”, a menționat viceprimarul comunei Ostroveni. Mărturie stau nămeții de zăpadă de pe marginea drumurilor. La câțiva pași de primărie sunt parcate și utilajele care sunt gata să intervină dacă va mai ninge la Ostroveni.

O fermă pentru creșterea sturionilor

Cea mai bună veste pe care primarul Gheorghe Oprescu le-o dă locuitorilor este că un grup de investitori au făcut demersurile pentru a-și așeza afacerile în comună. În urmă cu trei ani, aceștia au cumpărat un teren de 20 de hectare care aparțineau fostei zootehnii. Aici, aceștia intenționează să construiască o fermă piscicolă, dar și o fabrică pentru procesarea peștelui. Potrivit primarului, investiția se ridică la suma de 5 milioane de euro, una dintre cele mai mari care s-a realizat până acum în vreo localitate din Dolj.

„Demersurile sunt foarte avansate, în sensul că ei au venit să le autorizăm construcția acestei ferme. Vor începe cu fabrica de procesare a peștelui. Este o investiție mare, iar noi nu am stat pe gânduri și le-am avizat această autorizație. Ne gândim să le oferim și câteva facilități, printre care amenajarea drumului de acces până acolo”, a menționat primarul Gheorghe Oprescu. În ferma piscicolă de la Ostroveni, care va fi începută în primăvară, se vor crește sturioni, un tip de pește care este înmulțit îndeosebi pentru icrele negre, atât de căutate pe piața externă. Deși acest pește este considerat foarte rezistent și se găsește în apele Dunării, la noi în țară este puțin folosit pentru popularea bazinelor piscicole private.

Parc fotovoltaic pe 35 de hectare

O a doua mare investiție care se anunță la Ostroveni este și amenajarea unui parc fotovoltaic, care se va întinde pe o suprafață de 35 de hectare. Pe lângă banii pe care îi va aduce la buget, sub formă de taxe și impozit pe profit, investitorii vor oferi și o serie de beneficii pentru comună, cum ar fi asigurarea iluminatului public stradal și cel arhitectural. Primarul Gheorghe Oprescu a menționat că, în contractul care va fi încheiat cu această firmă, va solicita să fie alimentate cu energie electrică și toate instituțiile publice care se află în subordinea primăriei, printre care și școlile și grădinițele. „Suntem trei localități vecine în care vor fi ridicate astfel de parcuri fotovoltaice, fiind vorba de Ostroveni, Bechet și Călărași. Este o investiție benefică pentru noi deoarece, la final, vom avea asigurat iluminatul gratuit, atât pe străzi, cât și în instituțiile publice. În plus, cel mai probabil vor recruta forță de muncă de la noi din comună”, a mai spus primarul Gheorghe Oprescu. Și în acest caz, discuțiile sunt avansate, Primăria Ostroveni găsind deja terenul necesar pentru dezvoltarea parcului fotovoltaic. Lucrările ar urma să demareze tot în primăvara acestui an.

7,36 miliarde de lei vechi pentru proiectele Primăriei

Primăria Ostroveni și-a propus să investească și bani proprii în dezvoltarea comunei. În acest an, autoritățile se bazează pe o sumă de 7,36 miliarde de lei vechi, care vor merge în lucrările de investiții. Cu acești bani se vor asfalta câțiva kilometri de drum comunal și vor fi pietruite o serie de alte drumuri din localitate. Tot cu bani de la bugetul local, anul trecut s-a început reabilitarea rețelei de iluminat public, prin montarea unor noi becuri economice. Anul acesta se va continua această lucrare. Pe lista de achiziții, autoritățile au trecut, pentru 2014, și mai multe utilaje agricole, foarte importante pentru gospodărirea comunei: un tractor, o vidanjă, tocătoare și două remorci. Bani de la bugetul local vor merge și către școli și grădinițe. Primarul Gheorghe Oprescu a declarat că și-a propus să reabiliteze toate cele patru grădinițe câte sunt în comună. „Consilierii au insistat, și eu am fost de acord, să reabilităm gardul care împrejmuiește școala cu clasele I-VIII din Lișteava. Vrem, însă, să reabilităm și cele patru grădinițe”. În cele două școli (una în satul Ostroveni, cealaltă la Lișteava) și patru grădinițe învață 520 de copii.

Primii locuitori vor avea apă curentă în această vară

O parte din locuitorii comunei vor avea, începând din această vară, acces la un sistem public de alimentare cu apă curentă. Este vorba de cei din satul Ostroveni care a fost prins pe un program guvernamental cu amenajarea unei rețele. „Anul trecut s-a montat conducta principală și s-au creat toate căminele, fântânile și gospodăria de apă cu tot ceea ce presupune aceasta: bazine, pompe și trei puțuri forate. Anul acesta mai trebuie să fie finalizată partea electrică la gospodăria de apă și să se branșeze oamenii. După ce vom face probele, sistemul va fi funcțional, credem noi că în această vară”, a declarat primarul comunei Ostroveni. Autoritățile nu știu deocamdată cât va fi prețul apei, dar spun că au grijă să îl calculeze în așa fel încât să fie accesibil tuturor locuitorilor, astfel încât investiția să își atingă scopul. Localitatea însă a fost prinsă și în masterplanul județean de alimentare cu apă și canalizare. Comuna beneficiază de o sumă de 10,6 milioane de euro pentru extinderea rețelei de apă în satul Lișteava și canalizarea întregii comune. Lucrările se vor întinde pe parcursul a câțiva ani, termenul de finalizare fiind estimat la perioada 2017-2018.

Trei medici se îngrijesc de sănătatea locuitorilor

Pe parcursul codurilor de vreme nefavorabilă, atunci când a nins foarte mult, nici unul dintre localnicii din Ostroveni nu a avut probleme medicale grave. În comună funcționează trei cabinete medicale, dotate corespunzător. „Toți cei trei medici sunt în comună, din fericire nu am avut probleme pe zăpadă cu vreun caz deosebit. Doctorii își fac datoria și sunt pregătiți să acorde toate îngrijirile oamenilor”, a menționat primarul Gheorghe Oprescu. În Ostroveni există și trei puncte farmaceutice.

Căldură în școli și grădinițe

Școlile din comună sunt încălzite corespunzător, autoritățile locale asigurând din timp combustibilul și lemnele necesare. „Avem asigurate lemn pentru toate instituțiile care aparțin de primărie, atât prin cumpărare, cât și prin tăiere din pădurea proprie”, a declarat primarul Gheorghe Oprescu. Indiferent cât de grea va fi această iarnă, se pare că elevii și preșcolarii nu vor tremura de frig, ba, din contră, se vor bucura de căldură în clase.

O fostă profesoară, de 93 de ani, ajutată de Primărie

Un gest frumos al autorităților locale este acela de a ajuta să treacă peste iarnă o profesoară pensionară din comună, care, la cei 93 de ani ai săi, se descurcă din ce în ce nai greu. Pretorian Cujil Maria a fost, dintotdeauna, la catedra de franceză din comună și prin mâna ei au trecut generații întregi de elevi. „Face parte dintr-o familie boierească și, la această vârstă, e mai greu să se deplaseze, mai ales că nu are copii care să o îngrijească. O ajutăm și noi cu ce putem”, a mărturisit primarul Gheorghe Oprescu.

 

Arhiva comunei trece în sistem electronic

Localitatea Ostroveni face parte din cele 14 comune care își vor trece toată baza de date în sistem electronic. Viceprimarul Silviu Preduș a declarat că este o facilitate foarte importantă și că odată cu trecerea Registrului Agricol și a Taxelor și Impozitelor în acest format, birocrația se va reduce considerabil. „Va fi mai simplu pentru noi, dar și pentru cetățeni, să ținem evidența privind terenurile și proprietățile pe care le dețin”, a spus Silviu Preduș.

146 de hectare, împădurite cu salcâm

Pe teritoriul localității Ostroveni se găsesc 160 de hectare de pădure privată și 4 hectare de pădure care aparțin Primăriei. În baza unui proiect de îmbunătățire a calității mediului, implementat cu bani de la Guvern, s-a întocmit un plan de împădurire cu puieți de salcâm a nu mai puțin de 220 de hectare. Până în acest moment s-au plantat 146 de hectare, proiectul fiind accesat de Asociația proprietarilor de terenuri slab productive „Ostrosilva” Ostroveni.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU

 

1 COMENTARIU

Comments are closed.