Asociația Studenților Basarabeni din Craiova condamnă reținerea directorului Liceului „Lucian Blaga” de către autoritățile transnistriene

0
92

Asociația  Studenților  Basarabeni din Craiova  condamnă reținerea directorului Liceului cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol de către autoritățile transnistriene.
Directorul și vicedirectorul acestui liceu au fost învinuiți de contrabandă, în timp ce veneau dinspre Căușeni spre Tiraspol. Aceștia au fost acuzați că ar fi deținut suma de 114 000 lei moldovenești, pe care nu au declarat-o. Banii urmau să fie repartizați cadrelor didactice ale liceului, drept salariu.
Asociația Studenților Basarabeni din Craiova consideră acest arest o acțiune ilegală și neîntemeiată, care contravine drepturilor fundamentale ale omului, precum și C.E.D.O.
Administrația Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol suportă presiuni permanente din partea autorităților transnistriene. Acestea aspiră spre rusificarea regiunii, spre impunerea propriilor structuri și programe de învățământ, dintre care limba, cultura și istoria românească nu fac parte. Organele transnistriene creează dificultăți sistemului educațional persistent în acest liceu de foarte mult timp.
Considerăm aceste operațiuni ca fiind provocări planificate din partea organelor transnistriene, cu scopul de a tulbura situația în regiune.