Funcţionar al ARR Bucureşti în arestul IPJ Dolj pentru luare de mită

0
108

Un funcţionar al ARR Bucureşti a fost arestat preventiv, ieri după-amiază, pentru luare de mită, după ce s-a stabilit că obişnuia să ceară şoferilor profesionişti diverse sume de bani pentru a le urgenta eliberarea cartelelor tahograf. A crezut că scapă dacă primeşte banii direct în cont, însă în baza denunţurilor primite, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj şi poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj l-au prins în flagrant, primind şpagă 1.000 de lei. 

Doi doljeni, M. I. şi Ş. G. A., au depus plângeri la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj în care îl reclamau pe un funcţionar al Autorităţii Rutiere Române (ARR) Bucureşti că le-a cerut diferite sume de bani pentru a le elibera cartele tahograf. Denunţul a fost făcut pe 25 ianuarie a.c., în baza acestuia s-a înregistrat un dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, fiind demarată cercetarea funcţionarului, Mihail Sorin Bărbulescu.

Primul dintre denunţători, M. I., le-a declarat anchetatorilor că Bărbulescu i-a cerut 1.500 lei pentru a urgenta eliberarea documentului, comunicându-i un cont bancar în care să fie pusă suma de bani. Doljeanul a pus în contul precizat suma de bani, însă apoi i-a mai cerut încă 280 lei şi alţi 500 lei, fiindu-i eliberată cartela tahograf pe 23 ianurie a.c., după achitarea celor trei sume.

Denunţătorul Ş. G. A. a precizat că a depus o cerere de eliberare a cartelei tahograf la sediul ARR Dolj pe 27 decembrie 2012, însă, constatând că nu a intrat în posesia acesteia, pe 25 ianuarie a.c. s-a prezentat din nou la sediul ARR Dolj pentru a se interesa de  situaţia acestui document. A fost sfătuit să ia legătura cu un funcţionar din cadrul ARR Bucureşti, aşa că a ajuns să-l sune tot pe Bărbulescu, care i-a cerut 500 lei pentru urgentarea eliberării documentului. După sesizarea ofiţerilor anticorupţie, în după amiaza zilei de 25 ianuarie, Ş. G. A. a pus în contul indicat de inculpat cei 500 lei, însă a făcut scandal la sediul ARR Dolj, aşa că după vreo două ore, Bărbulescu i-a restituit suma depusă prin Western Union. Constrâns de împrejurări, doljeanul l-a sunat din nou, pe 28 ianuarie, pe Bărbulescu, pentru că avea nevoie de documente, funcţionarul cerându-i din nou suma de 530 lei (500 lei mită pentru urgentarea eliberării cardului şi 30 lei comisionul rambursării acestei sume prin Western Union), în contul deja ştiut. După ce a depus banii în cont, omul a primit cartela tahograf.

„Având în vedere modul de operare al inculpatului, mod de operare rezultat atât din declaraţiile celor doi denunţători dar şi din exploatarea interceptărilor convorbirilor telefonice autorizate în cauză, din care rezulta că inculpatul pretindea sume de bani în scopul urgentării eliberării cartelei tahograf de la mai multe persoane din numeroase judeţe ale ţării, procurorii au introdus investigatori sub acoperire în cauză, iar luni, 4 februarie a.c., s-a organizat flagrantul”, după cum au comunicat reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Echipa operativă formată din procuror şi ofiţeri anticorupţie au ajuns la sediul ARR Bucureşti, unde, în apropierea Gării de Nord, investigatorul l-a întâlnit pe inculpat şi i-a remis suma de 1.000 lei care fusese marcată criminalistic. Bărbulescu a încercat să scape declarând că banii reprezentau, de fapt, o datorie, însă adus la Craiova, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj,  a recunoscut comiterea faptelor, precizând că el pretindea sumele de bani, însă nu avea în atribuţii procesarea datelor necesare, în vederea eliberării cartelelor tahograf, el ocupându-se doar de procesarea datelor pentru emiterea atestatelor profesionale.

Ieri după-amiază, Bărbulescu a fost prezentat Tribunalului Dolj, care a admis propunerea procurorilor şi i-a emis mandat de arestare pe 29 de zile, pentru luare de mită.