Olguţa Vasilescu, garanţia unei coeziuni sociale solide

0
1868

La doar câteva ore de la numirea în funcţia de ministru a Liei Olguţa Vasilescu, Ministerul Muncii se pregăteşte să devină în zilele următoare laboratorul cel mai febril al măsurilor sociale avansate de PSD în campania electorală. După o mostră de fair-play şi normalitate mai puţin întâlnite, când ministrul Dragoş Pîslaru s-a arătat încântat de atenţia arătată de Olguţa Vasilescu politicilor publice din minister, aceasta din urmă a precizat că, Ordonanţele pentru creşterea pensiilor şi a salariilor trebuie date imediat, iar prioritatea zero a Guvernului o reprezintă bugetul. Obişnuiţi cu stilul franc, dinamic şi cantonat pe respectarea termenelor asumate, craiovenii şi, de acum, locuitorii ţării, pot vedea cum apetenţa pentru administraţie şi calitatea managerială pot fi dovedite, iată, de una dintre cele opt femei ministru din guvernul Grindeanu.

olguta„Astăzi (n.r. – miercuri) am demisionat din funcţia de primar al Craiovei. Nu i-am minţit pe craioveni. Am spus, înainte de campanie, că îmi doresc să rămân primar, dar dacă voi obţine o funcţie din care reuşesc să ajut mai mult oraşul, voi demisiona. Parlamentul României m-a învestit azi în funcţia de ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale. Din această poziţie voi putea aplica, în mod direct, programul de guvernare al PSD, care va aduce bunăstare întregii Românii şi voi putea veghea de aproape ca obiectivele atât de necesare pentru Craiova şi întreaga Oltenie, autostrada şi spitalul regional, să se realizeze. Pentru că, după ce am reuşit să construiesc un spital, un stadion, utilităţi, infrastructura, un parc acvatic, un parc industrial, să renovez spitalele municipalităţii, şcolile sau parcurile, consider că cele mai importante obiective pentru oraş sunt cele menţionate. A fost o decizie pe care am cântărit-o mult şi am luat-o cu foarte multă greutate. Pentru mine, cea mai mare realizare profesională a fost să fiu primarul Băniei. Și Bănia mă va simţi aproape în continuare! Le mulţumesc din suflet craiovenilor, cu mulţi m-am întâlnit pe strada în ultima perioada şi m-au asigurat că e bine să iau cea mai bună decizie, pentru că i-am simţit alături în momentele plăcute şi mai puţin plăcute din ultimii ani! Aceasta guvernare va fi cea mai buna pentru noi toţi! Vă veţi convinge foarte curând!”, aşa şi-a exprimat actul de demisie proaspătul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.

„Se poate conlucra profesionist”

          Obişnuită cu universul politicii dâmboviţene, cu un simţ foarte dezvoltat al înţelegerii dedesubturilor manifestate în apele învolburate ale actului politic, atât din persepectiva deţinerii funcţiei de vicepreşedinte la nivel naţional al PSD, cât şi din cea a primarul de mare muncipiu, cum este Craiova, Lia Olguţa Vasilescu a dat dovadă, ieri, de maturitate deplină, dezinvoltură benefică, inteligenţă pragmatică, dar mai ales de implicare. Motiv pentru care şi reacţia, la cald, a ministrului Pîslaru a fost una în oglindă. „Am avut o discuţie foarte bună cu doamna ministru. Am trecut prin toate punctele legate de politicile publice din minister. Am fost foarte încântat să văd că doamna ministru a ascultat cu atenţie şi am avut deja o discuţie pe anumite teme. Îmi doresc, evident, ca lucrurile pe care le-am început să fie continuate şi vom vedea, în perioada următoare, dacă acest lucru va fi luat în calcul de actualul Guvern. Cred că a fost o dimineaţă care arată că se poate conlucra profesionist atunci când oamenii se ascultă unii pe alţii şi pun mai presus decât orice interesul României”, a precizat la predarea mandatului, Dragoş Pîslaru, până mai ieri, ministrul Muncii.

          Dragoş Pîslaru a afirmat că a discutat cu Lia Olguţa Vasilescu despre agenda de lucru pe care i-o predă şi că este posibil să existe continuitate pe anumite politici. „Am discutat despre predarea agendei pe care am lăsat-o noi. Evident că doamna ministru nu trebuie să dea socoteală pentru agenda dumneaei. Am discutat mai mult despre ce s-a întâmplat până în acest moment, nu despre ceea ce urmează să se întâmple. Ceea ce va pot spune este că, repet, există posibilitatea să avem o continuitate pe anumite politici. Este decizia domniei sale să stea să citească cu atenţie lucrurile şi să vadă colegii din minister”, a mai spus Pîslaru.

70% rata de ocupare a forţei de muncă cu vârsta 20-64 de ani

Lia Olguta Vasilescu participa la prima sedinta din legislatura 2016-2020 a Camerei Deputatilor, in Bucuresti, marti, 20 decembrie 2016. ALEXANDRA PANDREA / MEDIAFAX FOTO.

Programul de guvernare 2017-2020, aşa cum a fost asumat de Guvernul Grindeanu, prin votul de învestitură al Parlamentului, în domeniul muncii, protecţiei sociale, familiei, persoanelor vârstnice răspunde, în primul rând, nevoilor şi cerinţelor dezvoltării României pentru perioada 2017-2020. De asemenea, el urmăreşte direcţiile strategice ale PES privind sustenabilitatea modelului social european şi noua agendă pentru Europa 2016-2020. “Misiunea principală pe care ne-o asumăm este aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, care va avea ca rezultat întărirea coeziunii sociale şi reducerea decalajelor faţă de statele dezvoltate ale Uniunii Europene. Impunerea unui nivel de trai cât mai ridicat pentru toţi cetăţenii trebuie să fie obiectivul fundamental al României. Asumându-ne această misiune esenţială, suntem determinaţi să continuăm strategiile de creştere economică, împletite cu cele sociale şi suntem convinşi că numai un stat preocupat de situaţia fiecăruia dintre cetăţenii săi poate răspunde cu succes provocărilor viitoare. Ne vom continua demersurile pentru a realiza o piaţă a muncii inclusivă, pentru reducerea inegalităţilor şi menţinerea modelului social european, consolidând un model de creştere economică bazat pe un set coerent de politici publice şi măsuri progresiste. Obiectivul principal în materie de ocupare a forţei de muncă, stabilit în contextul Strategiei Europa 2020, este de a atinge ţinta de 70% în privinţa ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 20-64 ani. Acest lucru se poate realiza numai prin promovarea unor politici publice coerente şi realiste, care să determine o piaţă a muncii performantă, dinamică şi flexibilă, ceea ce va asigura accesul majorităţii cetăţenilor la locuri de muncă de calitate, în funcţie de competenţele şi abilităţile lor, la venituri decente”, se specifică în Programul de guvernare actual.

“Ordonanţele pentru creşterea pensiilor şi a salariilor trebuie date imediat”

          Ordonanţele pentru creşterea pensiilor şi a salariilor trebuie adoptate imediat, după care bugetul reprezintă prioritatea zero, a declarat, ieri dimineaţa, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, în faţa sediului instituţiei. “Sunt şapte ordonanţe, o să le vedeţi pentru că o să le prezinte cineva de la partid. (…) Știţi că, acum, prioritatea zero este bugetul. Trebuie să dăm ordonanţele pentru creşterea pensiilor şi a salariilor, după acestea va trebui să ne asigurăm că avem bani în buget şi vom intra pe legea salarizării. (…) Sper să termin foarte repede cu formalităţile de predare-primire şi după intru în pâine”, a spus ministrul Muncii.

          Întrebată dacă există bani pentru măsurile “populiste” anunţate de noul Guvern, Lia Olguţa Vasilescu a precizat că programul de guvernare va fi aplicat cu buna credinţă şi nu se va întâmpla niciun dezastru în România. “Ce înseamnă măsuri populiste? Că populaţia trebuie să trăiască mai bine sunt măsuri populiste? Eu cred că o să vă convingeţi foarte curând că vom aplica acest program cu buna credinţă şi nu se va întâmpla niciun dezastru în România”, a mai afirmat Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

“Aşa cum prevede şi Programul de guvenare PSD-ALDE, acordarea respectului cuvenit, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea unor venituri decente, pentru cei care au muncit o viaţă, trebuie să fie o prioritate a oricărei guvernări. Este important ca veniturile persoanelor vârstnice, care au petrecut o mare parte din viaţă în câmpul muncii, să le permită acestora să ducă o viaţă demnă, decentă şi după pensionare. Totodată, să cuvine să precizăm că tinerii sunt viitorul României, resursa strategică a ţării, pentru care statul român are datoria să asigure toate condiţiile unei vieţi decente şi prospere. Doar prin crearea de noi locuri de muncă, prin îmbunătăţirea calităţii şi a accesului la educaţie, prin susţinerea familiei tinere, prin stimularea natalităţii putem asigura noilor generaţii un viitor aici, acasa, în România”, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale.

***

“Noul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, este o garanţie sigură că obiectivele propuse de noi, prin programul de guvernare, pot fi duse la îndeplinire. O recomandă faptele. O recomandă expertiza ca preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor; o activitate prolifică în Legislativ începând din 2000 şi până în 2012 şi, în ultima perioadă, confirmarea capacităţilor administrative prin tot ceea ce a reuşit să realizeze în municipiul Craiova, oraş emblemă al Olteniei. Sunt convins că, prin numirea Liei Olguţa Vasilescu la ministerul Muncii, misiunea principală pe care ne-o asumăm, aceea de a asigura un parcurs constant către îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei, care va avea ca rezultat întărirea coeziunii sociale şi reducerea decalajelor faţă de statele dezvoltate ale Uniunii Europene va fi dusă la îndeplinire”, Ion Călin, deputat PSD de Dolj.