Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei

0
715

Viceprimarul Mihail Genoiu a fost votat, ieri, de consilierii municipali să preia interimatul funcţiei de primar, după ce edilul ales, Lia Olguţa Vasilescu, a devenit deputat şi ministru al Muncii în Guvernul Grindeanu. Mihail Genoiu a fost propunerea consilierilor PSD, care reprezintă majoritatea în CLM Craiova, şi va sta în această funcţie pe parcursul a şase luni, până când se vor organiza alegeri anticipate pentru funcţia de primar. Din noua postură, primarul interimar Mihail Genoiu a anunţat că va continua toate lucrările începute, printre care Spitalul „Filantropia”, şi va demara lucrări noi, prioritatea lui 2017 fiind consolidarea clădirii Colegiului Naţional „Carol I” şi a Operei Române. 

genoiuPrimarul ales al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, şi-a înaintat demisia din funcţia de primar în seara de miercuri, imediat după ce a depus jurământul ca ministru al Muncii în Guvernul Grindeanu. A doua zi, joi, 5 ianuarie, consilierii municipali au fost convocaţi într-o şedinţă de îndată pentru a lua act de această demisie, dar şi pentru a numi un primar interimar din rândul celor doi viceprimari. „În numele meu şi al colegilor de partid, vreau să îi mulţumesc doamnei primar pentru activitatea desfăşurată în municipiul Craiova. Îi urăm succes în noua activitate, Craiova a avut şi va avea nevoie de sprijinul actualui ministru Lia Olguţa Vasilescu”, a spus Radu Marin Traian, care din postura de preşedinte de şedinţă, a transmis mesajul consilierilor PSD, care au răspuns cu aplauze. Actualul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, nu a fost prezentă la şedinţa CLM Craiova, transmiţând craiovenilor un mesaj pe facebook.

Adi Cosman a renunţat la candidatură

În partea a doua a şedinţei, consilierii au votat persoana care va asigura interimatul funcţiei de primar al Craiovei. Secretarul municipiului, Ovidiu Mischianu, a explicat că procedura este reglementată de Legea 215/2001, dispoziţiile articolului 72, alin 1, care statuează că ”în caz de vacanţă a funcţiei de primar, atribuţiile acestuia sunt delegate unuia dintre viceprimari, prin votul secret al majorităţii consilierilor”.

După ce a anunţat că nu intenţionează să candideze, viceprimarul Adrian Cosman l-a propus pe colegul său, viceprimarul Mihail Genoiu, pentru această funcţie.

Respectând procedura legală, consilierii prezenţi în sală au fost invitaţi apoi la cabina de votare, în ordine alfabetică, pentru a-şi exercita votul. După o mică discuţie pe modalitatea de exercitare a votului, s-a votat propunerea consilierului Bianca Predescu care a susţinut că o modalitate mai simplă este să nu se scrie nici un cuvânt pe buletinul de vot, aşa cum propusese iniţial executivul, ci să se recurgă la votul pozitiv prin păstrarea numelui candidatului propus, respectiv la vot negativ prin tăierea numelui acestuia.

După numărătoarea votului, care a fost făcută în continuarea derulării şedinţei, comisia de validare, condusă de consilierul Bianca Predescu, a anunţat că Mihail Genoiu a îndeplinit numărul de voturi cerut de lege, devenind primarul interimar al Craiovei.

Mihail Genoiu, desemnat prin vot secret

Din totalul de 27 de buletine de vot, au fost anulate şase întrucât şase membri ai CLM au fost absenţi (2 consilieri PNL, 1 consilier ALDE şi 3 consilieri PSD). Din cele 21 de voturi exprimate – 17 „pentru” şi 4 „contra”. Pentru a prelua atribuţiile de primar interimar, Genoiu ar fi avut nevoie de minim 15 voturi „pentru”.

În discursul de după vot, Mihail Genoiu a mulţumit colegului Adrian Cosman pentru propunerea sa, şi implicit consilierilor PSD.

sedinta„Vreau să mulţumesc, în mod special, doamnei primar Lia Olguţa Vasilescu, pentru tot ceea ce a făcut în această perioadă, pentru locul în care ne-a adus şi, mai ales, pentru faptul că a redat demnitatea şi mândria de a fi craiovean. Din ce în ce aud mai mulţi oameni care vin în Craiova, care sunt stabiliţi sau care sunt plecaţi sunt mândri să fie craioveni. Lucru pe care nu îl mai auzisem în ultimul timp. Tenacitatea şi motorul pe care le-a reprezentat, în această perioadă, sunt recunoscute de toţi funcţionarii din primărie. Optimismul, dorinţa de a învinge şi de a realiza au fost principalii factori care au făcut ca, în această perioadă, în oraşul Craiova, să se realizeze lucruri pe care altădată le credeam poveşti”, a mai spus Genoiu, ca mulţumire publică adresată fostului primar, actual ministru Lia Olguţa Vasilescu.

Consolidarea Colegiului „Carol I”, prioritatea lui 2017

Din noua calitate, primarul interimar Mihail Genoiu a spus că va continua toate lucrările începute, cum este Spitalul „Filantropia”, şi va deschide noi lucrări, cum este consolidarea imobilului Colegiului Naţional „Carol I” şi al Operei Române.

„Principalul  lucru cu care mă voi ocupa şi ne vom ocupa, în perioada imediat următoare, este stabilirea bugetului pe 2017. Ne vom consulta la tot ceea ce înseamnă priorităţi pentru că sunt lucruri de mare amploare care trebuie terminate – cum este spitalul Filantropia, şi lucrări care sunt deja începute încă din 2016 şi trebuie finalizate şi lucrări pe care să le facem împreună în cursul anului 2017 – e vorba de Liceul Carol, pe care cu toţii dorim să îl vedem altfel, de Opera Română, de sediile primăriei şi multe alte lucrări pe care, împreună, le vom demara în această perioadă”, a tras Genoiu planul de acţiune al municipalităţii pentru următoarea perioadă.

„Pot să vă asigur de maximă transparenţă, de maximă corectitudine şi de un standard de calitate foarte ridicat”, a accentuat acesta.

Directorul comercial, promovat administrator al SC Salubritate

sedinta (1)Tot în şedinţa de ieri, a încetat şi contractul de administrare încheiat între SC Salubritate şi Eliza Peţa. Aceasta a renunţat la funcţie, după ce a fost aleasă deputat în Parlamentul României, pe lista PSD Dolj, de pe poziţia 6. Consilierii au votat în unanimitate încetarea contractului de administrator şi au numit unul nou. „Consilierii PNL se vor abţine de la vot deoarece domnul nu ne-a fost prezentat înainte. Nu i-am văzut CV-ul, nu ştim nimic despre dânsul. Măcar să vină să se prezine şi să vedem şi noi cine este”, au cerut consilierii opoziţiei. Aflat în sală, noul administrator al SC Salubritate a fost chemat să se prezinte: „Lucrez la Salubritate de 7 ani, iar în ultimele trei luni am ocupat funcţia de director comercial. Cunosc activitatea foarte bine, cunosc oamenii şi ştiu că este o răspundere şi o responsabilitate foarte mari, sunt conştient de asta, însă mie îmi place foarte mult activitatea”, le-a spus Mihai Vlad Butari consilierilor municipali.

Cu patru abţineri din partea PNL şi recomandarea consilierului Flaviu Sirop (fost administratot al SC Salubritate în interimatul la Primărie asigurat de Marinică Dincă) cu privire la contractul de managment, Mihai Vlad Butari a fost votat noul administrator al Salubrităţii.